Administracions

Els gironins ofegats pels deutes que es declaren insolvents augmenten un 25%

Els gironins ofegats pels deutes que no han vist cap altra sortida que declarar-se insolvents han augmentat un 25% durant la primera meitat del 2024. Segons s’extreu les dades que periòdicament fa públiques el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), entre gener i juny, hi ha hagut 491 particulars que s’han vist forçats a recórrer a aquesta via per intentar sortir-se’n. L’any passat van ser-ne 392.

L’estadística del CGPJ, que mesura l’impacte de la crisi als jutjats, també posa xifres al drama dels qui perden l’habitatge. Durant el primer semestre, a les comarques gironines s’han executat 548 desnonaments. La xifra és lleugerament inferior a la del 2023 -quan van ser-ne 597- però també suposa que cada dia se’n duen a terme tres de mitjana.

L’augment d’insolvències presentades per particulars, i que són competència dels jutjats mercantils, deriven de la reforma de l’anomenada Llei de la Segona Oportunitat. Els canvis, que van entrar en vigor a finals del 2022, simplificaven el procés perquè aquelles persones ofegades pels deutes puguin intentar trobar una sortida. Que passa o bé per l’exoneració o bé per una cancel·lació parcial (a través d’un pla de pagaments).

La llei permet liquidar un deute que no superi els 5 milions d’euros, sempre i quan es vagi actuar de bona fe i no s’enganyés els creditors en el moment de demanar el préstec. La reforma, que també agilitza el procés -directament, es va a fase judicial- ja es va traduir en un notable increment de casos al llarg de l’any passat (quan dels 444 casos del 2022 es va passar als 791).

I durant el primer semestre del 2024, es continua mantenint la tendència a l’alça. Segons recullen les dades del CGPJ, que serveixen de termòmetre per mesurar l’impacte de la crisi, els dos jutjats mercantils de Girona han rebut 561 concursos de creditors. De totes aquestes insolvències, la immensa majoria -pràcticament nou de cada deu- les han presentades particulars.

En concret, fins a 491 casos fan referència a gironins que han decidit acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat, xifra que representa un 25% més en comparació amb el primer semestre de l’any passat (quan van ser-ne 392).

De retruc, també han augmentat les empreses i autònoms que s’han vist abocats a fer suspensió de pagaments. Entre gener i juny, els jutjats mercantils de Girona han rebut 70 concursos de creditors per aquests casos (dels quals 22 els han presentat empresaris a títol individual i la resta, societats al límit de fer fallida). Durant el primer semestre del 2023, se’n van rebre 21 (entre uns i altres).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia