Administracions

administracions

Vilanova i la Geltrú aprova un pressupost de 106 milions d’euros per al 2025

Per primera vegada s’ha debatut conjuntament amb les ordenances fiscals

Els impostos i les taxes augmentaran un 2,5% de mitjana

El Ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns les ordenances fiscals i el pressupost municipal per al 2025, dos documents que per primer cop s’han treballat i debatut de forma conjunta. L’alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha volgut ressaltar aquest fet com “un altre compromís d’aquest govern que s’ha complert”. Les dues aprovacions han estat possibles amb els vots del mateix govern, ja que la resta de grups s’hi han manifestat en contra.

El pressupost per al 2025 ascendeix a 106,2 milions d’euros, poc més d’un 4% superior al de 2024. El regidor d’Hisenda, Alfredo Villa, ha defensat la proposta del govern tot explicant que manté les línies estratègiques d’aquest exercici: millora de l’espai públic, promoció d’oportunitats per a les persones i construcció del futur. El regidor ha volgut destacar les partides destinades al servei de recollida d’escombraries i neteja viària, que incrementa 1,5 milions i es preveu portar a concurs públic l’any que ve. Ha citat també l’increment d’ajuts socials, a més a més d’ajuts en habitatge, així com en projectes culturals, millores a les escoles i infància i joventut, entre d’altres. També ha augmentat el capítol I, destinat a la plantilla municipal, en més d’un 6%. El regidor d’Hisenda ha explicat que principalment es deu a l’augment del 2,5% que cal aplicar als treballadors públics, així com a la incorporació de 10 policies locals.

Modernització xarxa aigua

Entre les inversions previstes hi ha la construcció d’un nou pavelló esportiu annex, la reforma del Parc de Ribes Roges o la modernització de la xarxa d’aigua. “En total les inversions pugen 4,9 milions i totes tenen el finançament garantit, ha dit Villa, gràcies a l’esforç del govern per obtenir subvencions” d’altres administracions.

Impostos i taxes

Els impostos, taxes i preus públics tindran un augment general del 2,5% l’any que ve, amb algunes excepcions, com són l’IBI, que pujarà un 5%, i la taxa de la recollida d’escombraries, un 6%. En el cas de l’IBI, l’increment absolut anirà entre 20 i 70 euros, en funció de cada immoble, mentre que la taxa de la brossa puja 8,5 euros. En aquest cas, el representant del govern ha exposat que cal anar fent “una adequació progressiva del tribut per cobrir el 100% del cost del servei”, com marca la normativa europea. Alfredo Villa també ha incidit en les possibilitats de bonificació (per la bona gestió de residus o per estar agremiats, en el cas de les empreses). També hi ha opcions de bonificació de l’IBI, entre les quals per la instal·lació de sistemes fotovoltaics, en què s’afavoreix més la promoció en edificis plurifamiliars. També s’ha aprovat una altra bonificació de l’IBI que busca mobilitzar els pisos per al lloguer social, que pot ser del 100%. D’altra banda, s’apliquen recàrrecs en els pisos desocupats, que poden arribar al 150%, d’acord amb la llei.

El regidor d’Hisenda, Alfredo Villa ha contextualitzat que les ordenances fiscals “venen marcades pel pla de sanejament aprovat a finals de 2023 i que acaba el 2026”.

Debat entre els grups del Ple

En el debat de totes dues propostes s’ha posat de manifest la discrepància entre els grups del govern i els de l’oposició. De fet, el govern ha rebut una crítica generalitzada pels terminis i la falta de debat de les dues propostes, segons els grups de l’oposició. En especial han retret que el govern es negués a negociar les propostes amb els grups que el van reprovar i van demanar la dimissió del regidor de Gestió del Talent i les Persones en el ple municipal anterior. El grup de Transformem ha fet una única intervenció en el Ple, per desmarcar-se del debat pressupostari: “ens sembla absurd entrar a debatre quan no ens han deixat ser-ne partícips –ha dit Marc Segarra-, el nostre judici sobre aquest document comptable ens el reservem per compartir-lo amb les entitats veïnals i associacions”. Pel que fa a la valoració política de pressupost i ordenances, el regidor del PP ha acusat el govern d’utilitzar “el pla de sanejament com a escut” i de deixar “l’esforç i el sacrifici” per als ciutadans “amb l’augment d’impostos”. Per part de VEC, la regidora Iolanda Sánchez ha defensat les propostes del govern, afirmant que reflecteixen “clarament la voluntat de seguir transformant Vilanova i la Geltrú”. Sánchez ha destacat l’augment de recursos en els consells de barri. Quant als tributs municipals, ha ressaltat que satisfan “l’equilibri financer i la promoció d’unes polítiques socials i ambientals més justes”. Des de la CUP s’ha qüestionat que no s’incrementi el capítol I “en reforçar la plantilla en serveis que tenen mancances importants, com Serveis socials i Habitatge”. Pel que fa a les ordenances fiscals, la regidora Tània Reyes ha apuntat algunes de les seves propostes “per una política fiscal més justa i de redistribució de la riquesa”. En nom del grup de JxCat, Jaume Carnicer ha afirmat que “en el segon any el govern ja agafa un altre caire, el consens només deu ser per als seus votants”. Sobre les ordenances, Blanca Albà ha criticat l’augment de l’IBI i que la bonificació per al pagament a principis d’any sigui del 3% i no el 5%.

Els retrets s’han intensificat en les intervencions d’ERC i PSC. Per part d’ERC, Conxi Martínez ha trobat a faltar “una major contenció en el capítol II, ja que estem en un pla de sanejament”. També ha valorat que el capítol d’inversions, de 4,9 milions sobre 106, “demostra falta de prioritat en projectes per transformar la ciutat”. Sobre les ordenances fiscals, les ha qualificat d’“insuficients, incoherents i poc progressistes”. En nom del PSC, Gerard Llobet ha responsabilitzat el govern anterior, encapçalat per ERC, de la situació de sanejament econòmic en què es troba l’Ajuntament. “Malgrat la contenció –ha manifestat-, mantindrem tots els serveis i anirem revertint la situació de l’espai públic i projectant el futur de la ciutat”. També ha defensat l’aposta del govern en diferents eixos, com la planificació urbanística –el pressupost contempla 200.000 euros per al POUM; el canvi climàtic i la sostenibilitat, amb mesures als torrents i la protecció del litoral, així com en la xarxa d’aigua; el re-equipament de la ciutat, amb un nou pavelló esportiu o els nous espais ciutadans que poden esdevenir l’edifici de les Calderes i Cal Terzi, o l’habitatge, en què “posarem a disposició tot sòl disponible”, coincidint amb el recent anunci de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.