administracions
Ciutat Vella proposa aplicar mesures de reforç pel soroll al Born
L’objectiu del pla específic, que encara falta aprovar, és reduir el soroll per sota dels 65 decibels al passeig del Born i a l’entorn
Serà d’aplicació gradual, i es començarà a informar però pot incloure modificacions d’horaris comercials, i fins i tot sancions
L’Ajuntament de Barcelona, a través del districte de Ciutat Vella, ha donat a conéixer les primeres mesures del Pla de reducció del soroll 2024-2027 que s’ha treballat en la comissió de seguiment. Volen millorar la qualitat acústica general, i en especial d’aquelles zones amb els valors més elevats i on es detectin impactes més importants en la població. Després d’haver acabat la fase d’anàlisi, proposen començar a actuar a la zona ZARE (Zona Acústica de Règim Especial) del passeig del Born i el seu entorn, amb mesures graduals.
El focus del soroll, i de le queixes, prové en primer lloc de les persones que hi ha a l’espai públic. S’arriba a aquesta conclusió després d’haver analitzat les dades dels sonòmetres instal·lats a la zona i l’avaluació de les queixes recollides per la Guàrdia Urbana. Un 55% de les queixes recollides estan vinculades amb molèsties causades per les persones a l’espai públic i un 26% pel soroll dels locals, relacionades amb el volum alt de la música o les terrasses, d’un total de 103 queixes registrades a la zona ZARE del Born al 2023. En total, dins de la zona ZARE la concentració actual d’establiments que poden tenir incidència acústica és de: 19 establiments vinculats amb la restauració, 8 establiments d’alimentació, 35 mòduls de terrasses i altres 26 establiments amb menor impacte, com 8 botigues de roba, 3 sabateries, 2 llibreries, 3 artesania, 3 òptiques, 2 joieries, 1 farmàcia, 1 estanc i 1 perruqueria.
Aplicació gradual
Les mesures s’aplicaran de forma gradual i per fases, any a any. Es treballarà especialment les mesures de coresponsabilitat i control, i a través d’una comissió de seguiment formada per veïns i veïnes i representants dels sector comercial i econòmic de la zona, dins de l’estratègia d’abordatge de les actuacions municipals dins del Pacte per Ciutat Vella.
Per al comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, “l’objectiu de la comissió de seguiment del Pla de reducció de soroll a Ciutat Vella és ser espai de debat de tots els actors implicats, sense excloure ningú de la taula, i volem treballar en aquest marc perquè l’abordatge del soroll a Ciutat Vella es pugui fer proactivament i reforçant la coresponsabilitat”. Segons ha detallat Pera, les mesures formen part d’un pla específic que s’ha de portar a aprovació properament, un cop recollides les aportacions de les entitats i sectors que formen part de la comissió.
Les primeres mesures del Pla per a la reducció del soroll a Ciutat Vella 2024-2027 s’han presentat a la primera Comissió de Seguiment, formada tant per la part tècnico-política del Districte de Ciutat Vella i l’Ajuntament de Barcelona, com per representants dels veïns i veïnes de les zones i dels sectors d’activitats relacionats, dins de l’estratègia del Pacte per Ciutat Vella.
Mesures progressives i anuals
Així, a la ZARE del Born es proposa en una primera fase reforçar les accions de comunicació, amb campanyes d’informadors nocturns per als usuaris de l’espai públic i dels locals d’oci nocturn, i s’incidirà en la formació i sensibilització del personal dels locals i també de les persones tant a l’interior com a l’exterior dels locals per reduir l’impacte acústic cap als residents. Es proposaran accions per gestionar les cues dels establiments d’oci nocturn i restauració, la instal·lació d’elements reductors de soroll a les terrasses, l’ordenació del servei de taxis o de la recollida d’escombraries i neteja dels locals compatibilitzant-lo amb l’horari nocturn. En aquesta primera fase també s’intensificarà el control sobre les activitats de concurrència pública perquè s’ajustin a la llicència i els nivells de soroll dels equips de música, i es vetllarà també especialment pel compliment de llicències per part dels establiments alimentaris que poden obrir 24 hores i els establiments de conveniència amb flexibilitat horària fins a 18 hores diàries.
Després d’un any d’aplicació d’aquestes mesures, si no s’assoleix la reducció de nivell acústic, s’aplicarien mesures més restrictives com la imposició de sancions segons la gravetat i reiteració, podent arribar a la reducció dels horaris habituals de restaurants, bars, terrasses o establiments d’alimentació i de conveniència, establint l’hora de tancament una hora abans, i que podria ser en següents fases fins a dues hores abans del que estableix la normativa actualment.
El Pla de reducció de soroll a Ciutat Vella marca sis zones prioritàries
El Pla de reducció de soroll a Ciutat Vella, presentat al Plenari de Districte al juliol de 2024, estableix la priorització de les sis zones amb una major necessitat d’actuació al districte, un districte que precisament concentra bona part de les zones acústiques de règim especial (ZARE) totals de la ciutat, amb 5 de les 6 zones ZARE totals de Barcelona que es troben a Ciutat Vella:
En un primera actuació, el pla ha començat amb l’àmbit del Born i entorns: on s’ha elaborat el Pla Específic de reducció de soroll i a la zona ZARE del Passeig del Born (Zona Acústica de Règim Especial).
També es treballa en l’Àmbit de plaça Reial i entorns:on s’elaborarà el Pla Específic de reducció de soroll i a la zona ZARE de Plaça Reial i entorns.
Àmbit de la ZATHN (Zona Acústicament Tensionada en Horari Nocturn) de Joaquín Costa i entorns: s’elaborarà un Pla Específic de reducció de soroll i a la zona de Joaquim Costa.
Àmbits de Rambla i l’Arc del Teatre: s’elaborarà el Pla Específic de reducció de soroll i per a la zona ZARE de Rambla – l’Arc del Teatre, i es valorarà la possibilitat de aglutinar el treball de les dues zones en una de sola per la renovació de la Rambla.
Àmbit de Rambla Raval:s’analitzarà la situació acústica per comprovar si encara es compleixen els criteris de ZARE, i en el seu cas elaborar el Pla Específic de reducció de soroll a la zona ZARE de Rambla Raval.
En la resta de zones amb nivells de soroll rellevants i alt impacte en els ciutadans:s’analitzaran les mesures a implementar en el marc dels corresponents Plans Específics de cada àmbit: passeig Lluis Companys –Arc de Triomf, Riera alta-Carme.
Paral·lelament al treball en aquestes zones prioritàries ja determinades, s’analitzaran també els àmbits del voltant, per abordar també aquelles fonts de soroll puntual que es puguin millorar amb una anàlisi específica i amb mesures puntuals.
A banda de les mesures concretes a les sis zones prioritàries, des del Districte de Ciutat Vella es continuarà treballant de manera àmplia en la reducció del soroll sobre les principals fonts emissores de soroll de la ciutat, amb campanyes informatives de reducció i de detecció del soroll a l’espai públic amb auxiliars d’espai públic, en els locals d’oci nocturn, amb coresponsabilitat dels operadors, amb campanyes amb el Servei de mediació nocturn en espai públic i amb tècnics d’intervenció social.
Pel que fa a l’actuació de la Guàrdia Urbana, es realitza el seguiment nocturn de les zones amb soroll, amb reforços especials els dijous, divendres i dissabtes, i es treballa en coordinació amb el Cos de Mossos d’Esquadra i també amb la seguretat privada dels locals.
I en el capítol de la sanció, des de l’Ajuntament es realitzen inspeccions i seguiment de les zones detectades, a través del control a l’espai públic de conductes incíviques, cues, terrasses, etc. i específicament als locals amb la inspecció d’activitats i equipaments, i elements com limitadors, portes tancades, etc. També sanciona la Guàrdia Urbana de Barcelona a partir del seguiment nocturn habitual de les zones amb soroll, a l’espai públic, locals i activitat, i amb les campanyes de multiinspecció encetades durant aquest mandat, que aborden les inspeccions de forma coordinada i transversal entre diferents serveis municipals i d’altres administracions per augmentar-ne l’efectivitat i l’eficiència, i se sumen a l’acció municipal més tradicional però alhora necessària per evitar el soroll i les molèsties a la ciutadania, com són la informació, la sensibilització i la sanció.