Educació

viticultura

verema

Una verema excel·lent

Els alumnes de tercer d'enologia enceten el curs amb el treball de camp al Mas dels Frares

El clima sec d'enguany augura una producció de vi de qualitat

Gairebé tres setmanes d'esforç. Aquest és el temps que fa que s'ha iniciat la temporada d'enguany de la verema a la finca experimental de la URV, el Mas dels Frares. Durant aquests dies, els alumnes que enguany començaran el tercer curs a la Facultat d'Enologia de la universitat tarragonina estan experimentant el que és una de les experiències més gratificants del conjunt dels estudis que es cursen a la facultat de Tarragona, que no és res més que la recollida manual del raïm que servirà per elaborar el seu propi vi.

“Cada any els alumnes ens expliquen que aquesta és una de les experiències que més els agrada dels estudis”, explica el professor de la Facultat d'Enologia, Fernando Zamora, que detalla que la feina que es porta a terme aquests dies equival a les tasques de pràctiques de l'alumnat, que es reparteix en diversos torns per assolir el volum de la tasca. Zamora apunta que els alumnes que en cada curs s'incorporen procedents de programes d'Erasmus “sempre queden molt sorpresos i molt gratificats amb aquesta pràctica”, detalla Zamora.

I això que, de feina, se'n fa. I molta. En aquestes setmanes que l'alumnat treballa al Mas dels Frares ja s'han recollit bona part de les 16 varietats que es cultiven a la finca, que són la malvasia, el moscatell de gra petit, la garnatxa blanca, el macabeu, el xarel·lo, el parellada, el chardonnay, el chenin blanc, el sauvignon blanc (les blanques), el pinot noir, el marselan, el merlot, el sirà, el cabernet sauvignon i l'ull de llebre. Enguany s'ha recollit també per primer cop la varietat de moscatell d'Alexandria. El celler té una capacitat de processament de 40.000 quilos de raïm. Aquesta producció es fa servir bàsicament per a docència i una quantitat s'utilitza per fer recerca. Part dels vins també es comercialitzen. A més a més, enguany es preveu una bona verema.

“Enguany hem tingut un clima molt sec que ha beneficiat positivament la collita de raïm”, apunta Zamora, que explica que la bona qualitat del subsòl del Mas dels Frares ha beneficiat la retenció d'humitat, un fet que pot afavorir que es recullin entre 30.000 i 35.000 quilos de raïm, més que en ocasions anteriors, que es transformaran en 1.000 ampolles de vi blanc jove i 2.000 de negre criança, per exemple. A més a més, s'espera que la producció sigui de molta qualitat i que es puguin embotellar uns 500 unitats de gran reserva, “una feliç circumstància que no es dóna cada any”, detalla el professor. Es preveu que la verema acabi a mitjan octubre, però, fins aleshores, encara queda molt per fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.