Càritas crearà el 2017 l'observatori de la realitat
Crida de la nova directora de l'entitat, Dolors Puigdevall, a les administracions perquè no es relaxin amb les aportacions a les entitats socials
La nova directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, va anunciar ahir la posada en marxa l'any vinent de l'observatori de la realitat. Segons va explicar Puigdevall, l'objectiu de l'observatori és estar a l'aguait de la realitat social del territori per detectar i analitzar les noves necessitats que sorgeixin i donar-hi resposta.
“Es tracta de vigilar de forma organitzada, estar alerta respecte de les noves situacions que puguin sorgir i donar-hi resposta”, va exposar Puigdevall. L'observatori, que estarà integrat per professionals de diversos estaments de l'entitat que es reuniran periòdicament, serà també un lloc de reflexió per repensar, si cal, els projectes i serveis que l'entitat té en marxa.
A més, la nova directora de Càritas fa una crida a les administracions perquè no abaixin la guàrdia i continuïn col·laborant amb les entitats socials per mitjà de les subvencions. “Davant dels primers indicis de recuperació econòmica, hi ha el perill que les administracions es relaxin, i no és moment de fer marxa enrere” perquè cal continuar lluitant contra les situacions de pobresa severa, va indicar Puigdevall. En aquesta entitat, i d'acord amb la memòria del 2015, un 45% dels ingressos provenen dels fons públics i un 55%, dels privats.
Puigdevall, que té una llarga trajectòria com a docent i com a voluntària a Càritas de Fornells de la Selva, el seu poble natal, va explicar que un dels eixos d'acció de l'entitat durant els pròxims anys és donar suport als projectes d'inserció laboral. I en aquest sentit, va recordar que un 77% dels usuaris que van a Càritas a demanar ajuda no tenen feina. “Estar sense feina suposa no tenir ingressos a la llar i aquesta situació genera angoixa i malestar i acaba repercutint en l'educació dels fills”, va exposar.
Una altra de les actuacions prioritàries de Càritas per ajudar les persones a accedir al món laboral és potenciar els programes de suport psicològic i d'apoderament. Un altre dels eixos d'actuació és fer costat al voluntariat, que a la diòcesi de Girona està format per 2.500 persones. Aquestes actuacions formen part del pla estratègic 2017-2020 en què treballa l'entitat.