Ciència
Tafanejant l'‘Ictineu 3' i el ‘Thetis' a Palamós
Els promotors del submarí el mostren de prop i n'expliquen el funcionament en una visita guiada a la zona portuària
El director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica dóna detalls de les campanyes fetes al litoral català
Una quarantena de persones van anar ahir al port de Palamós per veure de prop el submarí Ictineu 3 i el vaixell d'arqueologia subaquàtica Thetis, que hi han fixat provisionalment la seva base durant la campanya de prospecció arqueològica del litoral català. La seva arribada al port palamosí coincideix amb les prospeccions que s'estan duent a terme al tram litoral comprès entre Sant Feliu de Guíxols i Begur per documentar nous jaciments i ampliar la carta arqueològica.
El Museu de la Pesca de Palamós hi havia programat una visita guiada que es repetirà dissabte vinent (29 d'octubre) i que permet conèixer de primera mà la tasca científica que desenvolupen i interessar-se pel funcionament de les dues naus, especialment del submarí.
Els seus impulsors, Pere Forès i Carme Parareda, van explicar detalls del seu funcionament, com ara el funcionament dels motors per maniobrar en les profunditats, l'escassíssima visibilitat que hi ha a més de 200 metres de fondària –que a més dels llums fan imprescindible l'ús del sonar frontal–, el funcionament de les bateries i els equips que subministren oxigen i filtren el diòxid de carboni dels tripulants o la comoditat del seu interior i el gran finestral de metacrilat. El material és més transparent que el vidre i està preparat per resistir la gran pressió que hi ha a més de 1.000 metres sota la superfície marina, però molt delicat perquè es ratlla amb facilitat.
L'Ictineu 3 és un submarí civil dissenyat a Catalunya, capaç de submergir-se fins a 1.200 metres de profunditat i especialitzat en tasques de prospecció tant d'ecosistemes marins com del patrimoni arqueològic submergit. Pel que fa al Thetis, el vaixell del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) que dóna suport logístic a les prospeccions dels arqueòlegs sota l'aigua, el director del CASC, Gustau Vivar, va detallar algunes de les últimes investigacions en restes arqueològiques submarines, com ara a cala Cativa 1 del Port de la Selva. Malgrat això, fins a principis de novembre no anunciaran de manera oficial els darrers avenços. Totes dues naus han estat treballant estretament en la prospecció de restes arqueològiques en aigües de la Costa Brava. Per participar en la segona visita guiada, dissabte vinent (12.30 h) al port palamosí, els organitzadors recorden que l'activitat és gratuïta però les places són limitades. Més informació al Servei d'Atenció al Visitant del Museu de la Pesca, al 972 600 424 o bé a [email protected]