Societat

gastronomia

Innovació

La queixalada futurista

El restaurant La Boscana es converteix en un taller experimental per cuinar menjar fet amb una impressora 3D

El projecte gastronòmic, inèdit a l'Estat espanyol, neix a Anglaterra i està avalat per dos xefs lleidatans

La cuina del futur ha arri­bat al res­tau­rant La Bos­cana de Bellvís, al Pla d'Urgell. Ho ha fet a través de plats ela­bo­rats mit­jançant uns pro­to­tips d'impres­so­res 3D. Les màqui­nes s'encar­re­guen de con­fec­ci­o­nar els plats a par­tir de dis­senys digi­tals.

La idea, pre­sen­tada a Bellvís aquesta set­mana, forma part d'un pro­jecte pio­ner lide­rat per Food Ink, auto­pro­cla­mat com el pri­mer res­tau­rant d'impressió 3D del món, nas­cut a Angla­terra, i té la par­ti­ci­pació de dos xefs llei­da­tans, Mateu Blanch i Joel Cas­tanyé. Ells són els res­pon­sa­bles d'haver recon­ver­tit els plats de la carta de La Bos­cana al for­mat 3D.

La impres­sora fun­ci­ona amb unes “xerin­gues” a què s'incor­pora el men­jar tri­tu­rat fins acon­se­guir “l'estruc­tura adi­ent”. Durant tres dies, els pala­dars més ago­sa­rats en inno­va­ci­ons gas­tronòmiques han pogut degus­tar aquests plats futu­ris­tes. El preu: 180 euros.

If you can make it in Lleida, you can make it anyw­here” (‘Si pots fer-ho a Lleida, pots fer-ho arreu') és el que res­pon un dels fun­da­dors de Food Ink, Mar­cio Bar­ra­das, quan se li pre­gunta el motiu pel qual han deci­dit esco­llir La Bos­cana de Bellvís per por­tar per pri­mera vegada a l'Estat el seu pro­jecte de plats ela­bo­rats amb impres­so­res 3D. En aquest sen­tit, explica que el des­a­fi­a­ment que s'han plan­te­jat amb el pro­jecte és demos­trar que, tot i que les “les màqui­nes són tec­no­lo­gia”, els plats con­te­nen ingre­di­ents que ja s'inge­rien fa 100 anys, sense química, ni colo­rants, ni adul­te­rants. És aquí on intervé la filo­so­fia del tre­ball de Joel Cas­tanyé i Mateu Blanch amb les seves recep­tes. A més, Bar­ra­das des­taca que han triat Lleida perquè els agrada fer ser­vir alguns pro­duc­tes com ara els que ela­bora l'hor­ti­cul­tor ecològic de Bala­guer Josep Pàmies o els vins del celler de Pene­lles Tomàs Cusiné.

La pre­visió de Food Ink és fer una gira inter­na­ci­o­nal al llarg del 2017, que està pre­vist que passi per ciu­tats com ara Nova York, Sin­ga­pur o Bue­nos Aires. En tot aquest recor­re­gut, està pre­vist que els acom­pa­nyin els cui­ners llei­da­tans Cas­ta­nye i Blanch, i serà a l'agost de l'any que ve quan s'esta­bli­ran defi­ni­ti­va­ment a Dubai, amb un res­tau­rant que també serà imprès, a base de mate­ri­als com ara el fang o el ciment. A part d'aquesta seu aràbiga, Food Ink vol obrir dos res­tau­rants més físics que seran com una “cadena de la franquícia”. Per la seva banda, el xef de La Bos­cana, Joel Cas­tanyé, ha expli­cat que per poder impri­mir els plats ela­bo­ren puré o crema amb els ingre­di­ents que l'han de for­mar i, lla­vors, el posen dins unes xerin­gues que, poste­ri­or­ment, fan de pun­ter de la impres­sora 3D. Segons Cas­tanyé, aquesta manera de tre­ba­llar, que no deixa de ser una fórmula més per fer els aca­bats dels plats, suposa un “model ina­ca­ba­ble”, de manera que, quan aquesta màquina deixi de ser un pro­to­tip i comenci a entrar a les cui­nes pro­fes­si­o­nals, es veu­ran “coses sor­pre­nents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia