Valls escalfa motors per a la temporada de calçotades
La ciutat celebrarà la tercera Jornada Gastronòmica del Calçot aquest dissabte amb Nandu Jubany i Carles Gaig als fogons
Ada Parellada arrencarà el primer calçot de la collita
Amb els primers calçots de la temporada a punt, aquest dissabte Valls celebra una jornada gastronòmica que revalora aquest producte incorporant-lo a receptes creatives i a la vegada recorda que ja es comencen a celebrar les primeres calçotades. L'acte central tindrà lloc al Pati al migdia, amb la cuina en directe de dos xefs amb estrella Michelin, Nandu Jubany, xef dels restaurants Can Jubany, Mas d'Osor, Serrat del Figaró i Foc Sentosa a Singapur, entre d'altres, i Carles Gaig, del restaurant la Fonda Gaig, a Barcelona. Tots dos compartiran fogons amb els cuiners vallencs Àngel Solé, del restaurant Ca l'Àngel i el Petit Cup, i Joan Castells, xef del restaurant Portal 22.
Tanmateix, encara destaca un altre nom propi, el de la xef Ada Parellada del restaurant Semproniana, que a les 10 del matí procedirà a l'arrencada del primer calçot per marcar simbòlicament l'inici de la temporada de calçotades. L'acte serà en un camp proper a la ciutat d'un productor adherit a l'IGP Calçot de Valls. Tot seguit, en un acte més protocol·lari a l'ajuntament, Ada Parellada rebrà la distinció vitalícia d'Amiga de l'Autèntica Calçotada. Aquest acte també servirà per declarar oberta la temporada 2016-2017 de calçotades.
Els tastets
A més d'assistir a la demostració de cuina en viu dels xefs convidats, els visitants podran passejar pel Mercat de Tastets de Cuina del Calçot amb els plats preparats per dotze establiments de restauració de Valls i de la comarca de l'Alt Camp. També hi seran presents cellers de la DO Tarragona, el Magatzem del Vermut i Cafès Lider. Mentre s'esperen per poder fer els tastets es pot anar fent boca amb la creativitat dels plats que el xef Àngel Solé va preparar per a la presentació d'aquesta jornada a Barcelona, com ara el pop amb calçot i salsa de calçot o el cruixent de cansalada amb parmentier de calçot i allioli de salsa de calçot.
La jornada
19 de novembre
Tiquets tastos, 2 euros
Tiquets vins, 1 euro
www.valls.cat
Més de 70 milions de calçots
Els primers calçots tendres de la temporada de calçotades que s'allargarà fins a l'abril ja són als restaurants. Els pagesos els planten per etapes per anar-los collint en remeses i oferir calçots d'excel·lent qualitat des d'inici a final de temporada. Segons la Cambra de Comerç de Valls, la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls, que aplega una cinquantena de productors de calçots (amb etiqueta) de quatre comarques, Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i Baix Penedès, pensa collir entre 10 i 12 milions de calçots, i la resta de productors no inscrits a la IGP poden recollir uns 60 milions més de ceballots, tot i que no hi ha cap registre. En total, més de 70 milions de calçots. La Gran Festa de la Calçotada serà el 29 de gener.