Societat

festes i tradicions

Valls bat rècord d'assistents amb la Festa de la Calçotada

Més de 35.000 persones, segons l'organització, es van aplegara la capital de l'Alt Camp

L'esdeveniment atrau cada cop més visitants d'arreu del món

Més de 35.000 persones, un total de 60.000 calçots venuts per l'organització, sense sumar els comercialitzats pels comerços i restaurants, una setantena de voluntaris i mig centenar de mitjans de comunicació. Són algunes de les xifres que donen dimensió a la Gran Festa de la Calçotada que ahir, com cada darrer diumenge de ge-ner, organitzava la ciutat de Valls. Un esdeveniment que cada cop atrau més visitants d'arreu del món.

Tant és així que, enguany, un operador turístic de Tòquio ha organitzat un paquet que incorporava l'assistència a la festa. I a les terrasses i sota el sol del Pati vallenc se sentia parlar anglès, francès o japonès, però també mandarí, gaèlic, flamenc, való, neerlandès i coreà.

De fet, el Concurs de Menjar Calçots va tenir un participant alemany que s'havia desplaçat a la capital de l'Alt Camp expressament per participar en la competició. Una prova que va guanyar el barceloní David Adelantado Mach endrapant un total de 295 calçots, més de dos quilos i mig de cebes dolces. Una quantitat força espectacular però que encara queda lluny del rècord que ostenta un amic seu, el també barceloní Adrià Wegrzyn, que l'any 2014 va aconseguir menjar fins a 3 quilos i 830 grams de calçots.

“La jornada ha estat un èxit i només cal veure els comerços i els restaurants com estan”, va explicar Rafael Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls, entitat organitzadora de l'esdeveniment. En aquest sentit, es considera que en una sola jornada es poden haver consumit més de cent mil unitats. “I aquest és l'objectiu”, va concloure Castells.

Tan sols cal veure el tragí del carrer de la Cort per constatar que la Gran Festa de la Calçotada, i la temporada de calçotades en general, su posa una important injecció econòmica per a la ciutat i l'Alt Camp en ple finals de gener, un mes econòmicament desagraït. “Això es fa cada diumenge?”, va preguntar una turista xinesa a una cambrera. “Tant de bo!”, li va respondre.

El moviment de persones al pinyol de la capital vallenca comença a primera hora al matí, amb la demostració de la cuita dels ceballots a la plaça de l'Oli i el concurs de cultivadors i d'elaboració de salsa a la plaça del Blat. El jurat del concurs de cul- tivadors de calçots ha comptat en aquesta edició amb la participació de la cuinera Ada Parellada, que a més ostenta enguany el títol d'ambaixadora de l'autèntica calçotada.

Jordi Rovira Fortuny, de Torredembarra, es va endur el primer premi dels conreadors i Laura Bonet Portas, de Valls, va ser guardonada per l'elaboració de la millor salsa. Jaume Papió, de Reus, també va ser reconegut per presentar una mota de 21 calçots uniformes i amb qualitat per a la seva comercialització.

Al costat d'això, cada any s'hi incorporen noves propostes i aquest no ha estat l'excepció. Per als més petits, s'ha ideat un joc de taula sobre el calçot, impulsat per la IGP Calçot de Valls, que es podrà adquirir en endavant a les cooperatives agrícoles. Però també han aparegut salses de calçot destinades a les persones que tenen una intolerància al gluten o la fruita seca.

LA XIFRA

100.000
calçots
són els que s'estima que es van consumir en la jornada d'ahir entre els 60.000 a la festa més als restaurants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.