la crònica
Els sabors del Baix Gaià
El Consell del Tarragonès aposta ara per atreure turistes fent servir l'estómac com a esquer. Dimarts van organitzar un tast de productes a l'emblema de la regió, el castell del Catllar
Si el Baix Gaià es pogués resumir en aromes i gustos, possiblement podríem dir que fa olor de garrofa, oliveres i vinya, però també de receptes que han passat de generació en generació sense pràcticament sortir fora dels confins dels mateixos municipis. Ara, el Consell Comarcal del Tarragonès, a través del consorci turístic de municipis del Baix Gaià (la meitat septentrional de la comarca), vol obrir aquesta capsa de receptes i fer-la servir com a esquer per als turistes que els municipis, especialment de l'interior, volen arrossegar des de les massificades platges a l'oferta diferenciada de la regió. Així, després d'haver construït una ruta dels castells que té com a estrella el castell del Catllar, que tot just fa pocs mesos va quedar remodelat, ara els diferents ajuntaments aposten per donar una mica més de contingut a la seva aposta turística i farcir-la d'àpats a restaurants típics a la zona o visites als locals on es poden adquirir productes del Baix Gaià.
Les parets recuperades de l'antiga fortificació catllarenca del segle XII van ser dimarts passat el teló de l'escenificació d'aquesta voluntat i, davant del director general de Turisme a la Generalitat, Joan Carles Vilalta, van preparar un àpat amb una mostra del que es pot degustar al territori regat pel curs baix del riu Gaià. La visita de representants del govern no és casual ja que, a banda del suport que des del departament s'ha donat al projecte turístic de la subcomarca, l'administració també té previst publicar aquest Nadal un llibre amb una completa guia gastronòmica del Baix Gaià amb un doble objectiu: donar a conèixer els secrets de la cuina d'aquesta zona (incloent-hi receptes i establiments) i, per una altra banda, contribuir a la pervivència de les tradicions gastronòmiques de la regió i evitar que quedin diluïdes enmig de la voràgine moderna del menjar ràpid.
Un dels plats estel·lars en el tast va ser el pastís de garrofa, una recepta desenvolupada per l'equip del Celler de l'Àvia i que forma part d'una iniciativa engegada també pel Consell Comarcal amb la qual es vol engrescar un grup d'establiments a fer receptes amb aquest ingredient local. «La garrofa ja es fa servir molt a la cuina, però no ens n'adonem perquè sol ser un substitutiu de la farina de blat de moro», explica el tècnic gastronòmic del projecte, Ignasi Basora. La idea és també imitar cultures com la siciliana, en què la garrofa ha esdevingut una mena de substitutiu de la xocolata.
«Al Baix Gaià hi ha també molta tradició d'anar a comprar a les cooperatives el cap de setmana, i fins i tot a la Pobla de Montornès cada dissabte al matí els veïns venen préssecs amb paradetes al carrer», subratlla Basora. Uns costums de què ara també es vol fer partícips els visitants de la regió.
A banda de posar l'accent en els productes de l'interior, on estan menys avesats a la presència del turisme, el projecte també valora productes més coneguts, com el peix de Torredembarra. «És la confraria de Catalunya amb el preu del peix més car, perquè es pesca de manera artesanal, i es diferencia d'altres zones per la prioritat que donen al peix blanc», detalla el tècnic. I, sobretot, la guia destaca el caràcter popular que els veïns del Baix Gaià donen a la gastronomia, i que fa que tot sovint organitzin dinars al carrer en què les receptes tradicionals són també una festa.