Societat

Tecnologia de Sant Joan de les Abadesses per fer aigua

Un veí d'aquest poble ripollès inventa una màquina de fer aigua i un generador d'energia amb el trànsit rodat

Diu que s'hi han interessat molts països i que espera resposta de la Generalitat

Un veí de Sant Joan de les Abadesses ha inventat una màquina per fer aigua, que ha patentat juntament amb altres invents com ara un sistema de sanejament d'aigua i uns generadors d'energia que funcionen amb el trànsit rodat. Per alguns d'aquests invents, Xavier Doló ha rebut diversos reconeixements internacionals, entre altres un de la famosa incubadora de talent Silicon Valley o el que acredita la seva empresa, Dolo Group, com una de les cent millors del món en el camp de les energies netes. Tots els invents els té testats per un comitè científic.

Doló ha observat la natura per inspirar-se a l'hora de crear aquesta màquina, en concret en la rosada dels matins. L'aparell recrea les condicions ambientals d'humitat i l'intercanvi de temperatures, gràcies a un sistema de ventilació, que originen la rosada. Pot produir 500 litres d'aigua per hora amb una planta que comprendria tota la ciutat de Barcelona. A més, per potabilitzar l'aigua no utilitza clor, sinó ozó, i l'aparell funciona amb energia renovable. La més petita d'aquestes màquines costa 2,5 milions. Diversos països s'han interessat per aquest invent, entre ells, el govern de Dubai, que vol crear un sistema de regadiu al desert. Doló ha detallat que, a part de generar aigua, la màquina contribueix a estabilitzar el clima.

Xavier Doló ha ideat també un sistema de reciclatge d'aigua que permet obtenir-ne de potable i de reg a un preu que oscil·la entre els 0,76 i els 3,76 euros per metre cúbic. Actualment, a Barcelona es paga a 4 euros i a 8 euros la que prové de les dessalinitzadores. Les plantes més petites poden tractar 10.000 litres per hora i tenen un cost de 4 milions d'euros i les més grans, amb una capacitat de tractament de 100.000 litres per hora, de 100 milions. A més, ha dissenyat plantes d'emergència amb una capacitat per depurar 6.800 litres per dia, fàcils de traslladar i que funcionen amb energia solar.

L'altre invent rellevant és el sistema de generació d'energia elèctrica a través d'una xarxa de corrons que s'instal·len al subsòl de les carreteres, pel qual ja s'ha interessat el govern canadenc. Un estudi extern ha calculat que amb els vehicles que accedeixen cada dia a Barcelona es podrien generar entre 60 i 80 quilowatts per hora gratuïtament, suficients per abastir 370 punts de llum públics o generar l'energia que necessiten entre tres i cinc cases.

Aquest inventor de Sant Joan de les Abadesses fa temps que ha fet arribar els seus projectes a diversos departaments de la Generalitat, i no n'ha obtingut, de moment, cap resposta. Remarca que es podria patentar un sistema català de generació d'aigua i d'energia i que, en cas contrari, d'haurà de comprar tecnologia a fora.

LA XIFRA

2,5
milions
d'euros necessita Xavier Doló per construir la primera màquina, ja que ara només té un prototip.

LA FRASE

Estem construint un nou país i podem apostar per un nou model de fer empresa i d'economia
Xavier Doló
Inventor de tecnologia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia