Societat
Celrà es mobilitzarà contra unes maniobres de l'exèrcit
L'activitat militar està prevista per a dilluns vinent en camins rurals del municipi i de Girona
Els celranencs diuen que és el primer cop que n'hi fan
El consistori ha fet un ban en què ho prohibeix
L'exèrcit va avisar ahir els ajuntaments de Girona i Celrà que dilluns vinent durà a terme unes maniobres militars en camins rurals dels dos municipis, i el de Celrà ha endegat mobilitzacions per impedir-ho. La comandància militar de Girona va trametre ahir als consistoris –amb còpia a la Subdelegació del Govern de l'Estat– la informació que 80 militars faran ús el dia 20 de camins dels dos termes municipals per fer una marxa a peu acompanyats de quatre vehicles lleugers tot terreny (CNLTT) i dos busos. L'objectiu de l'activitat és fer “exercicis d'enduriment”, segons s'explica en la carta que han rebut. L'exèrcit no ha confirmat on es faran les maniobres, però se sospita que serà a les Gavarres.
El govern de Celrà no es quedarà amb els braços plegats davant d'aquest anunci, va explicar ahir l'alcalde, Dani Cornellà. Ahir mateix el govern celranenc va emetre un ban en què prohibeix que es facin maniobres militars dins el seu terme ( vegeu el document adjunt ). Cornellà va dir que en faran difusió a través de diverses plataformes, per assabentar-ne tots els veïns, i que ho comunicaran a la Subdelegació del Govern, al Ministeri de Defensa i a la Generalitat. En previsió que l'exèrcit pugui fer cas nul de la prohibició, l'alcalde anuncia que treballaran per generar una resposta ciutadana a la presència de l'exèrcit al terme municipal.
Maniobres “no casuals”
Cornellà diu que pel que recorden és la primera vegada que l'exèrcit decideix fer maniobres al seu municipi: “No tenim constància que n'hi haguessin vingut a fer abans, i és evident que si venen ara no és per casualitat.” Es refereix a la moció que el ple va aprovar per unanimitat al novembre en què donaven suport a la Diputació de Girona per endegar accions davant del Ministeri de Defensa per reclamar el traspàs a la Generalitat del patrimoni militar que mantinguin en desús per destinar-lo a usos públics de caràcter civil. En la moció es rebutjaven també “els actes d'exaltació militar i de legitimació de la violència de les armes” en espais civils de la demarcació, i es decidia reclamar a les instàncies militars que cessessin les maniobres militars en espais que no siguin estrictament militars.
Aquesta moció, explica l'alcalde, va rebre una contestació d'un coronel de l'exèrcit de terra, que els informava que havien rebut l'acord de ple però que continuarien fent maniobres quan els semblés oportú. El militar, a més, rebutjava que aquestes activitats de l'exèrcit fossin actes d'exaltació de la violència. Poc temps després de la resposta del coronel, la comandància militar de Girona ha comunicat a Celrà les maniobres que volen dur a terme dilluns. Per Cornellà la concatenació d'uns fets i altres és clara.
L'alcalde atribueix l'acció de l'exèrcit a un intent d'atemorir-los “per la força de les armes”, i ho considera “una falta de respecte a una decisió del ple”. Ho qualifica d'“indecència i perversió de la democràcia”, i assegura que hi respondran políticament i també des de l'àmbit ciutadà si no s'atura.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no va voler fer manifestacions ahir sobre les maniobres. Va fer, però, una piulada a Twitter en què expressava la voluntat de trobar una solució acordada al que qualifica de “conflicte”. La piulada diu: “Un cop rebut el fax de les maniobres de l'exèrcit a les Gavarres, estic explorant les vies de resolució d'aquest conflicte, sense precipitació.”
Més tancs a l'Albera
El 19 de gener passat a la base militar de Sant Climent Sescebes les màximes autoritats militars de la demarcació van participar en l'acte oficial de transformació de l'antic regiment de caçadors de muntanya Arapiles núm. 62 en el nou batalló d'infanteria mecanitzada Badajoz I/62, integrat en la brigada Aragón I. Aquesta transformació –que s'emmarca en la reorganització de l'exèrcit espanyol– implicarà, segons informa el mateix exèrcit, “una important renovació dels materials i sistemes d'armes, i la incorporació de noves capacitats de combat que suposaran un canvi profund en la instrucció de la unitat de Sant Climent. Tal com explicava recentment en aquest diari Tomàs Gisbert, investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, la presència d'un batalló mecanitzat a Sant Climent implica que les tropes es desplacin sobre vehicles cuirassats sobre cadenes armats amb canons que els puguin donar foc de suport. Les mateixes fonts assenyalen que Sant Climent disposaria de 100 vehicles de combat d'infanteria, blindats sobre erugues que ja han començat a arribar. Sant Climent passa, doncs, a ser base i camp de maniobres de blindats, amb pràctiques de mobilitat i de tir que auguren més impacte i pressió de la base militar Álvarez de Castro sobre l'Albera.