Societat

Valls rep el congrés de confraries de Setmana Santa de Catalunya

La vuitena edició se celebrarà aquest cap de setmana i reflexionarà sobre els reptes de les confraries al segle XXI

Amb més d'un centenar d'inscrits provinents de germandats, confraries i agrupacions de Setmana Santa d'arreu de Catalunya i també de la Catalunya del Nord, aquest divendres arrenca a Valls el vuitè congrés que reuneix aquestes entitats que, en aquesta ocasió, debatran sobre els reptes que se'ls plategen a l'actualitat i en el futur proper. “Es tracta de facilitar que tothom, des del seu punt de vista, pugui fer les seves aportacions i explicar les seves experiències. Nosaltres a Valls vam estar molts anys sense processons de Setmana Santa i tornar-hi va ser una tasca difícil, perquè es van haver de recuperar els passos, els contactes dels membres de les germandats, crear el grup d'armats... La nostra visió de cap a on s'ha d'anar i el camí per recórrer pot ser diferent de la d'altres ciutats amb una tradició molt més arrelada”, exposa Francesc Fàbregas, president del 8è Congrés de Confrafies de Setmana Santa de Catalunya, que també destaca la potència de les comunicacions, ponències i col·loquis que s'han preparat, amb ponents com ara Enric Vendrell, Joan Rigol o sor Lucia Caram. “Diumenge al migdia volem tenir un document que reuneixi les conclusions finals a què s'hagi arribat durant el congrés”, diu Fàbregas, que apunta algunes de les reflexions que poden sorgir al congrés, com ara si la tasca d'questes entitats ha d'estar lligada exclusivament a la Setmana Santa i mantenir deu mesos d'inactivitat. “Antigament, les confraries es van fundar per ajudar la gent amb necessitats per tirar endavant i ara mateix vivim uns temps on malauradament hi ha molta gent en aquesta situació”, diu, com a exemple, Fàbregas.

El congrés arrencarà aquesta tarda amb un acte institucional a la Casa de Cultura i la presentació de la primera ponència. Dissabte al matí, les sessions de treball es traslladaran al convent del Carme, i a la tarda hi haurà temps per visitar el nucli històric de la ciutat, els elements de la Setmana Santa vallenca i assistir a la representació del ball de la moixiganga. El congrés es tancarà diumenge amb les conclusions i actes més distesos i festius, com ara l'exhibició de cultura popular vallenca i una calçotada.

El congrés

Dies 17-19 de febrer

www.setmanasantavalls.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.