Societat

DOLORS REIG

PRESIDENTA D'AMICS DE LA UNESCO DE GIRONA I DE LA FED. CAT. D'ASSOCIACIONS I CLUBS UNESCO

“Volem que els camins de ronda siguin patrimoni mundial”

“Seria molt interessant en l'aspecte econòmic que poguéssim tenir aquesta etiqueta de la Unesco”

“El ple de la Diputació va aprovar donar suport a la candidatura, però ara ve la feina grossa, que és presentar-la”

Els gironins tenim un element que consta en la llista de la Memòria del Món de la Unesco: el llibre del sindicat remença del 1448
Ara, més que mai, les associacions no poden llançar la tovallola i hem de treballar per divulgar tot el que és pau i cultura de pau

Dolors Reig (Sant Miquel de Fluvià, 1952) pre­si­deix des del 1999 l'Asso­ci­ació Amics de la Unesco de Girona, que agrupa entre 185 i 190 socis, i pre­si­deix també, des del 2006, la Fede­ració Cata­lana d'Asso­ci­a­ci­ons i Clubs Unesco. Reig, mes­tra jubi­lada, es plan­teja ja reti­rar-se dels càrrecs, tot i que està con­vençuda que hi ha molta feina per fer.

Amics de la Unesco va néixer el 1985. En aquests trenta anys, quina evo­lució ha seguit? Ha can­viat els seus objec­tius fun­da­ci­o­nals?
S'han man­tin­gut bàsica­ment un parell dels temes pels quals va néixer. Un, més pròpia­ment català, que és que la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes es con­so­li­des­sin i tin­gues­sin presència al món. Evi­dent­ment, a mesura que ha pas­sat el temps s'han fet temàtiques noves i algu­nes s'han con­so­li­dat, per exem­ple el con­curs artístic i lite­rari, la cele­bració del dia inter­na­ci­o­nal de la llen­gua materna o la mateixa Nit de Poe­tes, que no neix de nosal­tres sinó que ens ho pro­posa l'asso­ci­ació de veïns del Barri Vell després de fer-ho durant deu anys. Aquest seria un dels pilars, i l'altre seria el de qual­se­vol orga­nit­zació Unesco: fer tot el que es pugui des del nos­tre modest àmbit pel tema de la pau, els drets humans... I això com es fa? Amb el tre­ball quo­tidià de cada dia. Hi ha hagut moments que sobre els drets humans s'ha pogut expli­ci­tar a través de pro­jec­tes de soli­da­ri­tat i coo­pe­ració... En aquest moment no en tenim cap en actiu perquè a par­tir del 2008 vam fre­nar els pro­jec­tes aquests de coo­pe­ració de cara enfora, ja que la situ­ació aquí no era gaire ale­gre, i vam deci­dir de ser més modes­tos i que­dar-nos en el nos­tre àmbit. L'últim cas que hem ence­tat és el cicle de patri­moni natu­ral de les comar­ques giro­ni­nes, a pro­posta del soci Xavier Gas­siot. Tenim una certa tendència a anar cap a temes més de cul­tura a grans trets.
Encapçaleu la pro­posta per incloure els camins de ronda en el patri­moni de la Unesco.
Sí. És una pro­posta de l'Asso­ci­ació d'Amics de la Unesco de Pala­fru­gell, perquè evi­dent­ment ells tenen costa, i els amics de Tossa també s'hi han afe­git. En el moment que hi havia club Unesco a Llo­ret també hi eren. És una feina molt llarga i molt viva.
Com està aquesta cam­pa­nya?
El 18 d'octu­bre, el ple de la Dipu­tació va apro­var donar suport a la can­di­da­tura, però ara ve la feina grossa, que és pre­sen­tar-la. Nosal­tres, des de la soci­e­tat civil, hem anat fent el que hem pogut i estem fent fei­nes de difusió i de tenir molta cura, sobre­tot els de Pala­fru­gell, dels estats d'alguns camins de ronda, o bé perquè s'han malmès o tren­cat, o perquè hi ha una opo­sició deter­mi­nada a dei­xar el pas... Hem enviat als vint-i-dos muni­ci­pis de la Costa Brava, als tres con­sells comar­cals, a la Dipu­tació i a la Cam­bra de Comerç una sol·lici­tud d'adhesió a la pro­posta. Tot­hom ha anat res­po­nent que sí. Des de l'asso­ci­ació de Girona, Jordi Dal­mau i jo també vam coor­di­nar un dos­sier sobre camins de ronda perquè sigui l'embrió de la can­di­da­tura. Pro­po­sem que els camins de ronda de la costa brava siguin patri­moni mun­dial, no com a patri­moni natu­ral ni com a patri­moni cul­tu­ral, sinó amb l'eti­queta de pai­satge cul­tu­ral.
Què vol dir aquesta eti­queta?
És una nomen­cla­tura que con­si­dera que pai­satge cul­tu­ral és un espai que no ha que­dat verge sinó que s'hi pot veure la pet­jada de l'home. Evi­dent­ment una pet­jada sos­te­ni­ble, hau­ria de ser, però això no ho diu. Cre­iem que aques­tes con­di­ci­ons les tenen els camins de ronda perquè són espais d'una gran riquesa de flora i fauna, pai­satgística, medi­am­bi­en­tal, històrica, d'art, i fins i tot podríem par­lar de gas­tro­no­mia... Tot això és el que ha de desen­vo­lu­par la can­di­da­tura. Però també pen­sem que hi ha un altre ele­ment que cal tenir en compte, hem de ser rea­lis­tes, que seria molt interes­sant en l'aspecte econòmic que poguéssim tenir aquesta eti­queta de la Unesco. Vol­dria dir que for­maríem part d'una llista mun­dial i hi hau­ria per­so­nes que vin­drien aquí per conèixer els camins de ronda, fer-hi salut, anar a fer un recor­re­gut perquè alguns com­par­tei­xen GR, en el cas de Port­bou, per exem­ple, per sor­tir i anar a fer un camí de l'exili, per tant, per qüesti­ons històriques... Des de Port­bou fins a Bla­nes tenim pos­si­bi­li­tat de conèixer un ven­tall de mos­tres d'art de dife­rents èpoques, des de monu­ments megalítics fins a poblats ibèrics, art romànic..., no allà al mig del camí, però que les pots veure, fins a monu­ments o escul­tu­res molt actu­als com el Por­tal de la Costa Brava o el de Wal­ter Ben­ja­min. Ara, la can­di­da­tura s'ha de pre­pa­rar, que vol dir aga­far el pro­to­col que ja té la direcció gene­ral de Patri­moni de la Gene­ra­li­tat i seguir fil per randa tot el que diu allà i anar omplint-ho de con­tin­gut, amb pla­nols, estadísti­ques...
Qui ho ha de fer això?
És un encàrrec de feina. Ja hi ha hagut una altra reunió amb la Dipu­tació de Girona, i entre aquesta i Cul­tura faran l'encàrrec de feina, sem­pre amb el subrat­llat espe­cial que tin­gui en compte la soci­e­tat civil, que és una de les coses que més valora la Unesco: que no sigui una cosa que s'hagi pen­sat des d'un des­patx, sinó que sigui un tema molt vis­cut. És un camí llarg, ho hem dit des del pri­mer moment, com a mínim pot durar cinc anys. El més impor­tant és que el dos­sier de la can­di­da­tura esti­gui molt ben fet. I lla­vors Cata­lu­nya ho pre­senta a l'Estat, però és clar, tal com estem ara, de moment, l'Estat només en pre­senta un o dos cada any, i són dis­set comu­ni­tats autònomes...
Quina presència de la Unesco hi ha actu­al­ment a Girona?
Podem estar molt con­tents perquè tenim dues càtedres Unesco, qua­tre esco­les asso­ci­a­des a la Unesco, una asso­ci­ació, una bibli­o­teca i un ele­ment que consta en la llista de Memòria del Món, que és el lli­bre del sin­di­cat remença de 1448. La llista Memòria del Món té en compte els docu­ments i ele­ments d'importància mun­dial, i el lli­bre recull tot el que varen acon­se­guir aquells homes revol­tant-se con­tra les injustícies. Aquest lli­bre està reco­llit a l'arxiu de l'Ajun­ta­ment de Girona i el juny del 2014 va ser con­si­de­rat com a ele­ment impor­tant per cons­tar en aquesta llista. Els giro­nins ens pla­nyem a vega­des que no tenim res a la llista... Doncs tenim aquest lli­bre i n'hem d'estar molt con­tents.
Com a pre­si­denta de la fede­ració cata­lana, qui­nes diferències veu entre els clubs Unesco de les comar­ques giro­ni­nes i la resta?
Cada club té la seva pròpia carac­terística. En prin­cipi, els clubs són ter­ri­to­ri­als: Girona, Pala­fru­gell, Tor­tosa, Lleida..., però també en tenim de temàtics, com l'Audir (l'Asso­ci­ació Unesco per al Diàleg Inter­re­ligiós). En gene­ral, cada club intenta desen­vo­lu­par les dife­rents temàtiques, però pot ser que uns s'hagin espe­ci­a­lit­zat més en una cosa que en una altra. Nosal­tres inten­tem tocar-ho tot, però cada any, quan fem la memòria, ens ado­nem que el nos­tre punt feble són les ciències exac­tes i natu­rals. Ten­dim a la cul­tura, la poe­sia, les pre­sen­ta­ci­ons, les xer­ra­des...
Com va el nom­bre d'asso­ci­ats?
Depèn. El 2016 vam tenir dues pèrdues, perquè es va morir en Narcís-Jordi Aragó i la Dolors Con­dom; l'any ante­rior, en Fran­cesc Compte. La mit­jana d'edat és bas­tant alta, però hi ha un cert interès per entrar-hi. Cada any ho anem dei­xant una mica igua­lat. Hi ha interès, a vega­des, sim­ple­ment d'assis­tir a una sèrie d'actes, que són lliu­res i gratuïts, però també hi ha per­so­nes que tenen interès a apor­tar, i per això el 2015 vaig pro­po­sar de fer “ES”, Espai Soci, que vol dir que el soci pugui expli­car els seus pro­jec­tes.
Com a pre­si­denta de la fede­ració cata­lana, com veu les asso­ci­a­ci­ons d'Amics de la Unesco d'aquí a deu anys?
L'11 de febrer vam con­vo­car una reunió de les jun­tes direc­ti­ves de les asso­ci­a­ci­ons per refle­xi­o­nar una mica sobre les asso­ci­a­ci­ons Unesco, què són, què les dife­ren­cia d'altres asso­ci­a­ci­ons cul­tu­rals... Jo diria que hi ha pre­o­cu­pació per tenir presència en el món local i això la majo­ria em sem­bla que ho han acon­se­guit, s'han con­so­li­dat bé. El que passa és que hi ha un des­ni­vell: no podem com­pa­rar Amics de la Unesco de Bar­ce­lona, que té gai­rebé sei­xanta anys de tra­jectòria, amb una asso­ci­ació que acaba d'entrar nova. Pel que fa al futur, és molt difícil dir-ho, perquè tenim un altre petit pro­blema, que em sem­bla que tenen totes les asso­ci­a­ci­ons, que és la rege­ne­ració. Costa molt que entri gent jove, i aquesta és una gran pre­o­cu­pació que tenim. Ja veu­rem. Nosal­tres inten­tem al màxim que es pugui con­ti­nuar amb tot el movi­ment.
És un movi­ment que va néixer fa 70 anys...
Sí, jo vull ser opti­mista i pen­sar que el movi­ment Unesco con­ti­nuarà més viu que mai perquè, per desgràcia, la pau no està ins­tau­rada. En el moment de néixer la Unesco, l'any 45, va ser com a orga­nit­zació espe­ci­a­lit­zada en les Naci­ons Uni­des per l'edu­cació, la ciència i la cul­tura, per inten­tar esta­blir la pau dins aquests àmbits. Sem­blava que això ja ho teníem bé, de manera que el 95 fins i tot la mateixa Unesco no parla de pau, sinó de cul­tura de pau: la cul­tura aquesta de l'equi­tat, de la con­vivència, de l'equi­li­bri, de l'escol­tar l'altre..., pen­sant una mica que pot­ser tot això ja estava molt con­so­li­dat tot i que teníem tot el tema de la guerra dels Bal­cans... El 2000, els Nobel de la pau es tro­ben a París i creen el mani­fest de l'any 2000, any inter­na­ci­o­nal de cul­tura de pau... Però és que ara tor­nem a par­lar de pau perquè tenim con­flic­tes i guer­res, un ter­ro­risme que ens assetja... Per tant, ara més que mai, les asso­ci­a­ci­ons no poden llançar la tova­llola i hem de tre­ba­llar des d'aquest àmbit de divul­gació i de difusió de tot el que és pau i cul­tura de pau. I tot això es fa amb el dia a dia. És a dir, nosal­tres, amb el nos­tre tarannà i acti­tuds, amb el con­viure, rela­ci­o­nar-se i com­par­tir. Mayor Zara­goza deia abans d'aca­bar-se el segle XX que el gran repte del segle XXI era com­par­tir amb els altres: doncs ara, més que mai, això és viu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia