Societat

Municipal

Sant Adrià vol dignificar l'espai del Camp de la Bota

El ple aprova una moció impulsada per ERC que reclama la recuperació de la zona, que està molt degradada

Un plafó ple de pintades i una placa són l'únic record als afusellats pel franquisme

L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs aposta per la dignificació del Camp de la Bota, on van ser afusellades més de 1.700 persones per la repressió franquista. Perquè els fets no caiguin en l'oblit, proposa la creació d'un espai de memòria al mateix indret. El que havia estat el parapet del Camp de la Bota és actualment un descampat annex a l'aparcament de la botiga Decathlon del Port Fòrum i està en molt mal estat i ple de brutícia. A la zona, el Memorial Democràtic hi va instal·lar fa uns anys un plafó informatiu que explica la història de l'indret, que amb el temps s'ha anat degradant i està pla de pintades. Al mateix espai, hi ha la placa col·locada ara fa dos anys en record de les onze dones que van ser afusellades al Camp de la Bota durant els anys 1939 i 1940.

El ple municipal va aprovar dilluns una moció impulsada per ERC que reclama la creació d'un espai de memòria, una proposta que va tenir el suport de tots els grups amb representació a l'Ajuntament de Sant Adrià, a excepció del PP. El text de la moció insta el Consorci del Besòs, cogestor d'aquest espai, a signar un conveni amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per desenvolupar un projecte memorialístic a l'espai del Camp de la Bota. Es reclama també que el conveni estigui obert a adherir totes les administracions interessades en la recuperació de la memòria històrica, com ara el mateix Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, així com l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Per fer-ho demanen que es tinguin en compte entitats de memòria històrica, com ara l'Arxiu Històric de la Mina i el Camp de la Bota, i experts que al llarg del temps han desenvolupat projectes de conservació i recuperació de la memòria d'aquest indret.

L'objectiu és que on hi havia hagut el Camp de la Bota s'aixequi un memorial que recordi totes les persones afusellades, on pugui figurar el seu nom, i que l'indret es condicioni per convertir-se en un espai de “recolliment, respecte i memòria” dels que van patir la repressió i van pagar amb la vida el fet de tenir idees polítiques diferents de les dels que van guanyar la guerra.

LA FRASE

No volem que el Camp de la Bota desaparegui com si res sota un pàrquing com aquest o sota una carretera més
Antoni Vélez
Regidor d'Erc a l'Ajuntament de Sant adrià de Besòs

Record a les víctimes i clam per la memòria

ERC va organitzar dissabte passat un acte de record a les víctimes del franquisme i per reclamar la dignificació de l'espai del Camp de Bota perquè se senyalitzi i “es consolidi un projecte memorialístic que vagi més enllà d'un panell informatiu guixat i ple de pixums de gos”, en paraules del regidor d'ERC a Sant Adrià de Besòs Antoni Vélez, que va remarcar que la memòria històrica “no és una arma de confrontació política, sinó un acte de respecte pels represaliats i les seves famílies”. Al mateix acte hi va participar el diputat d'ERC Joan Tardà, que va atacar el mite de la Transició modèlica i va qualificar de “descafeïnada” la llei de memòria històrica de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.