Societat

Tradicions

Ranxo per tancar el carnaval

Entre Vidreres, Verges, Albons i Capmany, els quatre àpats populars van servir ahir gairebé 20.000 racions

Els preparatius mobilitzen el veïnat de cada poble, per recollir ingredients i donatius de cases i comerços

Més enllà de les disfresses i les rues de carrosses i comparses, el dimarts de carnaval milers de gironins es mouen al ritme dels perols dels ranxos populars. A Vidreres, la cita més multitudinària, van servir ahir unes 15.000 racions cuinades, a foc lent, en 27 grans peroles. Però també a Verges, amb 2.800 racions de sopa; 1.500 més en l'arrossada d'Albons, i 500, al capvespre, del ranxo de Capmany. En total, prop de 20.000 comensals van tastar una de les receptes.

A Vidreres, Jordi Presas explicava que aquest cop havien mirat de racionar millor per servir 150 grams de ranxo en cada plat. Entre els ingredients de l'escudella, amb base de sofregit de ceba, tomata, pebre, vi ranci i alls, no hi falten la carn de vedella i porc –també pernil i morro–, botifarra blanca i negra, patates, mongetes i un quilo de sal per perol. “Abans es passava a recollir els ingredients per les cases i no hi havia una fórmula exacta, però sortia com sortia...”, reconeixia Presas, que hi afegia que d'uns anys cap aquí han optat per vendre números i aplegar diners en metàl·lic, sense renunciar a algunes donacions en espècie. L'altra novetat és que, com que l'any passat va morir el ranxer major, Enric Llinàs, enguany han nomenat Josep Martorell com a substitut. És un càrrec vitalici, “si es dimiteix, no s'accepta”, bromejava Presas.

El president de l'Associació La Sopa de Verges, Kim Cama, destacava que la cita creix d'any en any i que, ahir, el vent –o la seva absència– els va ajudar a “controlar el grau d'ebullició, amb una cuita més estable i menys molèsties per als assistents”, en forma de fum i cendra. Els 24 perols de sopa es van repartir en tot just 20 minuts, més o menys a la mateixa hora que a pocs quilòmetres, a l'entorn del centre social d'Albons, servien els 69 quilos d'arròs amb sèpia, costelló, conill i salsitxa, sofregit a banda.

Finalment, a Capmany el ranxo es va repartir al vespre, a les set de la tarda, entre unes 500 persones que esperaven la ració a la Cooperativa, ja que la pluja va impedir que se servís a la plaça. Els preparatius ja havien començat diumenge amb el recapte previ entre els veïns. “Abans tota la gent tenia un hort i recollíem patates i verdura; ara hi participen econòmicament”, deia Climent Llosa, de 74 anys i veterà de la comissió de carnaval. Ahir la feina va arrencar al matí, amb un esmorzar de truita “consistent” abans de plantar els perols al carrer: 50 quilos de costella de vedella, la mateixa quantitat de porc, 10 de carn picada, 10 més de salsitxes i cebes, patates i mongetes.

Quatre ranxos gironins
Capmany, Vidreres, Verges i Albons són quatre dels municipis gironins on es manté la tradició dels ranxos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Detenen dues veteranes activistes per atacar la Carta Magna

Barcelona
Afganistan

Les inundacions a Baghlan deixen uns 300 morts

Barcelona
SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA