La festa de la Xuia d'Agullana homenatja els seus onze cuiners
El temps no va acompanyar i part dels actes de la tradicional Xuia d'Agullana es van haver de traslladar ahir a la societat de la Concòrdia. Amb tot, els actes havien començat el divendres amb la cerimònia d'entronització, en què es van homenatjar els onze mestres xuiaires: els cuiners –tots d'entre seixanta i vuitanta anys– que elaboren cada any la truita tradicional de la festa, la xuia. L'alcaldessa, Marina Gutés, explica que se'ls va obsequiar amb un davantal i un barret de cuiner per lloar la seva feina. Ahir al matí, el poble va participar a la cercavila xuiera pel poble, el veïnat de l'Estrada i els masos del Riberal per recollir els ingredients necessaris per fer les xuies, que a la tarda es van cuinar i repartir (s'acompanya amb una llesca de pa i vi) a la Concòrdia, ja que la pluja va impedir fer-ho a la plaça com estava previst. La tradició de la xuia és molt antiga a Agullana, i es va recuperar l'any 1976. Des d'aquell moment se celebra el dissabte per carnestoltes, amb uns actes gratuïts, organitzats per l'Ajuntament i les entitats del poble. La festa acabarà avui diumenge amb una audició de sardanes a les dotze del migdia.