Societat

Homenatge

Reconeixement als agents rurals assassinats a Aspa

Puigdemont diu que el seu exemple de vocació i professionalitat “ens ha d'ajudar a ser millors i millorar el cos”

Hi ha mig miler de persones a l'acte amb agents d'arreu de l'Estat, Andorra i l'Estat francès

L'acte d'homenatge als dos agents rurals assassinats a trets per un caçador a Aspa el 21 de gener va ser emotiu i sentit. L'acte de reconeixement que institucions, però sobretot familiars i el cos van voler fer i tenien ganes de fer per a David Iglesias i Xavier Ribes també es va convertir en una reivindicació de la vocació i professionalitat dels agents rurals.

L'homenatge es va celebrar a la reserva natural de Mas de Melons, entre Castelldans i Aspa, i ben a prop d'on van morir en acte de servei els dos agents rurals. I el va presidir Carles Puigdemont, acompanyat per tres consellers, la d'Agricultura, Meritxell Serret; el d'Interior, Jordi Jané, i el de Territori, Josep Rull, així com per mig miler de persones, la majoria, agents rurals i forestals de Catalunya, de la resta de l'Estat espanyol, l'Estat francès i Andorra.

El president de la Generalitat va voler llançar un missatge de suport a les famílies de les víctimes i al cos d'agents rurals, però també al conjunt dels servidors públics. Carles Puigdemont va afirmar: “Avui ha començat un homenatge permanent” a les dues víctimes. Va explicar que calia saber explicar i assumir el que havia passat “perquè és el que ha de fer una societat decent”. També, però, va manifestar que l'acte era “un homenatge d'esperança i de futur” perquè pensa que aquesta tragèdia pot servir perquè es valori més la feina dels agents rurals.

Els parlaments anteriors, de companys de feina i, sobretot, dels germans dels dos agents morts, van ser més colpidors i emotius. El germà de Xavier Ribes, Lluís, va recordar el llarg periple que el seu germà va haver de passar per poder aconseguir entrar al cos d'Agents Rurals després que li detectessin un problema de cor, que va fer que el n'excloguessin inicialment. “Tothom li deia que ho deixés estar, però ell no va voler, es va fer unes altres proves mèdiques i ho va recórrer fins que li van donar la raó.” Encarna Iglesias, germana del David, va afirmar que els agents morts “no es mereixien acabar d'aquesta manera” i hi ha afegit: “Malauradament, van tenir la mala sort de trobar-se desprotegits davant d'algú que només es pot qualificar de monstre.” Referint-se a l'autor confés del crim, Encarna va assegurar que “no hi ha perdó que valgui” i va demanar que “recaigui sobre ell tot el pes de la justícia.”

L'homenatge va acabar amb la descoberta d'una placa que recorda les dues víctimes situada al costat d'una escultura que recorda els agents rurals. Finalment, els dos fills dels agents morts van alliberar dos aligots. Per acabar, els participants van poder visitar una exposició al centre d'interpretació de Mas de Melons, que ara inclou un vídeo de record de David i Xavier.

LA FRASE

Que no ens parli mai i que no es lamenti perquè no hi ha perdó que valgui per aquest acte tant brutal
Encarna Iglesias
Germana de David Iglesias, un dels agents assassinats

Reivindicació de millores al cos

L'acte també va servir perquè els familiars aprofitessin per reivindicar millores per al cos d'Agents Rurals i perquè es compleixin les demandes que durant molts anys han reclamat aquests professionals.

Un dels familiars va afirmar que els agents estaven “desprotegits” en el moment del crim, i va exigir “que es vetlli per aquesta professió tan digna, que es reconegui, es protegeixi i es doni suport a la feina del cos d'Agents Rurals, i que se li doni el valor que mereix”. Igualment, manifestava: “Ara toca mirar entre tots el que ha fallat, perquè això no torni a passar.”

El president, Puigdemont, va assumir aquestes peticions i va acceptar el compromís de continuar un “treball conjunt, el que ja estem fent i el que haurem de fer perquè les reivindicacions que ha fet el cos històricament i algunes de les quals avui encara prenen més sentit, puguin ser realitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA