La nevada obliga a tallar el trànsit a la frontera i a l'eix transversal

A la tarda es van haver de tancar tant l'autopista com l'N-II

La neu va fer acte de presència de manera general a tota la demarcació tret de la zona litoral, si bé en alguns llocs no va passar d'una simple enfarinada. Allà on va caure més fort va ser al Ripollès, la Garrotxa, la Selva interior i també el nord de l'Alt Empordà, amb el tall de carreteres com a principal conseqüència. Els grans afectats van ser els cotxes i camions que volien travessar la frontera, perquè a partir de mitja tarda es va tallar tant l'autopista com l'N-II.

En el cas de l'AP-7, els Mossos ja la van tallar des del peatge de la Jonquera, mentre que a la banda de la Catalunya del Nord, les autoritats franceses també aturaven els camions abans que poguessin entrar a l'autopista. De fet, la decisió de tallar la via es va prendre inicialment des de França, on la nevada era més forta i en poblacions com el Voló hi havia gruixos de cinc centímetres de neu.

Pel que fa a l'N-II, la nevada que queia al Pertús va obligar a tallar la carretera en aquest punt, i la impossibilitat de travessar la frontera per cap d'aquests dos punts va obligar a habilitar el pavelló de la Jonquera per als conductors que havien quedat atrapats amb la nevada, si bé en el moment de tancar l'edició encara no hi havia gent. Segons va explicar l'alcalde, Jordi Cabezas, molts dels conductors van girar cua, d'altres van decidir fer nit a la Jonquera, emplenant els hotels, i altres es van esperar que obrissin la frontera. De fet, ja entrada la nit, aquestes carreteres continuaven tallades.

Tretze vies afectades

A part de l'AP-7 i l'N-II, hi va haver onze carreteres més afectades. La més important va ser l'eix, que es va tallar a partir de quarts de set de la tarda entre Vic i Santa Coloma de Farners, però també la de Gombrèn. A les carreteres entre Arbúcies i Sant Hilari Sacalm –la GI-550– i entre Arbúcies i Viladrau –la GI-543– era obligatori portar cadenes, com a la via entre Toses i Alp, l'N-260 a Puigcerdà i entre Vallfogona i Riudaura i la GI-501 a Agullana. La presència de neu i de gel també dificultava la conducció a la GI-501 a Sant Hilari, a la GI-524 a Santa Pau i a la C-37 entre Vic i Olot, i s'impedia el pas pel túnel de Bracons als camions.

Tot plegat va fer mobilitzar els diversos cossos de seguretat i les diferents administracions, i es va activar l'alerta màxima del pla d'emergències Neucat a tota la demarcació pel risc de més nevades tant per les que hi podria haver a la nit com a la matinada. El Departament de Política Territorial va enviar màquines llevaneus a diferents punts del Ripollès, la Garrotxa i la Selva.

A la demarcació de Barcelona, van caure els primers flocs a la serra de Collserola i el temporal va afectar a un tram de la B400 a Guardiola del Berguedà i a la B-401 a Vallcebre.

La Direcció General de Protecció Civil manté activada la fase d'alerta del pla d'emergència Neucat i recomana als ciutadans que s'extremin les precaucions en cas d'haver d'agafar el cotxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell