Medi ambient

NÚRIA VENTURA

ALCALDESSA D’ULLDECONA

“Només amb una llei no protegirem les oliveres mil·lenàries”

El territori del Sénia té la major concentració d’oliveres mil·lenàries del món; a Ulldecona n’hi ha 1.391 d’inventariades, 9 de les quals han estat espoliades fa poc més d’una setmana

Com es va sentir per l’arrencada d’oliveres mil·lenàries fa uns dies a Ulldecona?
Vaig sentir molta ràbia i tristesa perquè s’emporten una part del patrimoni que és de tots. Encara que hi hagi una propietat privada reconeguda, hi ha símbols que haurien d’estar per sobre. Fa molts anys que treballem en el projecte de protecció i valoració del paisatge i de l’oli i fets com el de la setmana passada haurien de fer reaccionar les administracions que tenen la competència per solucionar el problema.
Des de l’Ajuntament van fer un requeriment a l’empresa, Cultius Ponç, però quin és el seu marge de maniobra?
En altres ocasions ens hem trobat amb un interlocutor amb més sensibilitat en les qüestions que nosaltres plantejàvem, però en aquest cas ja vam constatar des del primer moment que no hi havia cap negociació possible. Feia més de quinze anys que no ens trobàvem amb un cas tan greu per la quantitat d’arbres i per la rapidesa amb què han executat l’arrencada i el trasllat dels exemplars.
Quantes oliveres catalogades hi ha a la finca afectada?
Inventariades n’hi havia 9, vol dir que el tronc mesurava més de 3,5 metres a 1,30 metres de terra i, en total, hi ha més d’un centenar d’oliveres a la finca.
Els exemplars que s’arrenquen sobreviuen?
No, en un període de deu o quinze anys les oliveres trasplantades moren. No és només que els comercialitzadors pressionen els pagesos perquè les venguen, sinó que enganyen els compradors, és una despesa inútil.
Què fan des de l’Ajuntament per evitar aquest espoli?
L’Ajuntament conjuntament amb la Mancomunitat Taula del Sénia fa anys que treballem en el projecte de promoció de l’oli d’oliveres mil·lenàries en una marca de garantia registrada i certificada amb els informes de traçabilitat. Un projecte que implica no només l’àmbit públic sinó també el sector privat: cooperatives, molins i pagesos.
Quin és l’objectiu del projecte de recuperació de les oliveres?
L’objectiu final del projecte és preservar el cultiu de l’olivera. Són una herència que rebem dels avantpassats però han de ser motor del desenvolupament econòmic, en cap altre lloc del món es produeix oli d’oliveres mil·lenàries amb marca de garantia registrada.
Quants productors hi ha d’oli d’oliveres mil·lenàries?
Hi ha dotze molins que formen part del projecte i de les 5.000 oliveres inventariades n’hi ha 824 que formen part del projecte per envasar la producció amb la marca de garantia, que la passada campanya van envasar 7.912 litres d’oli. Per tant, encara ens queda camí per créixer.
Ha estat molt difícil conscienciar els propietaris del valor d’uns arbres que són menys productius?
Es tracta d’uns arbres menys productius i que necessiten una major inversió. La nostra feina com a administració pública és lluitar perquè els pagesos es puguin guanyar la vida i que això ens porte a la protecció de l’entorn natural. Si realment ens creiem un distintiu com la reserva de la biosfera hem de treballar per aquest camí.
Creu que fa falta una llei catalana que protegeixi aquests arbres?
La llei és necessària i urgent, però només amb la llei no aconseguirem els objectius que busquem, ni es resol el problema que tenim amb el medi rural. La llei ha d’anar acompanyada d’un seguit de projectes de conservació, promoció, difusió del paisatge. Es tracta d’un patrimoni únic, natural i hauria de tenir les mateixes figures de protecció que l’arquitectònic. S’ha de valorar aquest patrimoni, però no amb la idea de convertir-ho en un jardí. Cal més suport de l’administració al sector primari.
A àmbit local es poden protegir les oliveres mil·lenàries?
A Ulldecona tenim catalogades com a bé cultural d’interès local un total de cinquanta-tres oliveres que tenen un perímetre de més de sis metres.
Aquest patrimoni natural també funciona com a reclam turístic?
I tant, l’any passat les oliveres mil·lenàries van rebre unes 5.000 visites; hem igualat els números amb el centre d’interpretació de l’art rupestre. La petició de visites és elevada, però hem de tenir en compte que les visites són restringides, no podem créixer molt més. Es tracta de finques en producció i hem de compatibilitzar el treball diari del pagès amb les visites turístiques. Últimament hem detectat un increment del nombre de visitants pel turisme gastronòmic, ja que tenim dos restaurants amb estrella Michelin. Són dos restaurants que aposten per la promoció de productes autòctons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona