Tortosa necessita millorar en trànsit, pàrquings, recollida selectiva i riscos naturals
L'Agenda 21 marca els punts forts i febles del municipi
Marín va explicar que el govern municipal espera poder aprovar la declaració de sostenibilitat de la nova Agenda 21 en el ple ordinari de l'1 de març. El regidor de Medi Ambient va recordar que l'Ajuntament tortosí va iniciar el procés per fer l'Agenda 21 ara fa 10 anys, i que l'objectiu del document és millorar el medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans. En aquest sentit, Marín va detallar tot el procés que ha seguit el consistori per redactar l'Agenda 21, que ha estat a càrrec de la consultora Lavola. Així, es va crear una comissió tècnica; van constituir un consell de participació ciutadana que es va reunir en quatre ocasions; van convocar dos fòrums ciutadans, i es va fer una enquesta que va ser contestada per 200 veïns. A partir de les diverses aportacions, Lavola va redactar una memòria que fixa quin era l'estat de Tortosa al març del 2009. Tot seguit, el pla d'acció local per a la sostenibilitat (PALS) de Tortosa ha definit les 103 actuacions que l'Ajuntament hauria d'impulsar per garantir un desenvolupament sostenible del municipi.
El regidor va avançar algunes accions proposades per l'Agenda 21, que en algun cas implicaran també altres ajuntaments veïns o les administracions superiors. És el cas de la creació del consorci de la zona PEIN de la serra Boix-Cardó, o la recuperació i millora de l'entorn fluvial del riu Ebre i dels barrancs. El document també proposa millores en la mobilitat i la construcció de pàrquings.
Accions en marxa o en projecte
«Alguns de les actuacions que cal fer a curt i mitjà termini ja estan en marxa, ja que les hem iniciades al mateix temps que vèiem per on ens portaria l'Agenda 21», va afirmar el regidor de Medi Ambient. Així, Valentí Marín va recordar que l'Ajuntament ja ha realitzat la millora del parc municipal Teodor González, i que també té força avançat el pla de mobilitat, el projecte del viver d'empreses, la construcció d'aparcaments subterranis i de dissuasió, i la recuperació de l'entorn fluvial, unes actuacions que es faran o es començaran durant el 2010. «L'Agenda 21 és un document potent, però que no donem per tancat, ja que el plantegem perquè siga millorat i sobretot perquè es puga complir», va afirmar Marín. El regidor va afegir-hi que abans del final del mandat també caldrà actualitzar o elaborar els plans d'emergència de barrancs, incendis forestals i riscos químics i nuclears. També caldrà enllestir el pla de mobilitat, crear zones de pàrquing i promoure l'ús de la bicicleta amb la construcció d'una xarxa de carrils bici. En aquesta línia, l'Agenda 21 també proposa l'augment del transport públic i la millora de la connexió dels pobles del municipi. Marín va precisar, a més, que la futura ordenança de medi ambient servirà per regular la contaminació acústica i les pudors.