Ascó i els altres pobles que volen el magatzem nuclear denuncien la «manipulació política» del procés

Vidal rebutja la resolució del Parlament i diu que ell defensa la Ribera d'Ebre

El gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Abadal, va exposar ahir que volen fer un «seguiment» del procés per designar la futura ubicació del magatzem nuclear, tenint en compte la «manipulació» i la «politització» que se n'ha fet, per poder garantir que serà un procediment «rigorós». En la mateixa línia, Vila d'Abadal va dir que Yebra, a Guadalajara, i Ascó, a la Ribera d'Ebre, són els dos municipis «més ben preparats» per acollir el magatzem. Amb tot, el gerent de l'AMAC va denunciar que el PSOE, en el cas de Yebra, i ERC, en el cas d'Ascó, estan «manipulant» el procés, amb la complicitat d'altres organitzacions i utilitzant la seua oposició al magatzem nuclear «per obtenir vots».

A banda, els municipis nuclears també van criticar els pronunciaments de «totes» les comunitats autònomes en contra de rebre aquesta instal·lació. Sobretot, Castella-la Manxa i Catalunya, llocs on «hi ha les dues principals batalles contra el magatzem». Així, segons el gerent de l'AMAC, la resolució que la setmana passada va aprovar el Parlament de Catalunya –amb els vots a favor del tripartit i de CiU– és un pronunciament amb «una clara finalitat electoral». Vila d'Abadal va precisar que l'Estat ha d'escoltar tothom, però va advertir que «l'oposició política d'una comunitat autònoma no pot interferir el procés». A més, va dir que els governs autonòmics no van recórrer contra la convocatòria del Ministeri d'Indústria. «Ara no s'hi val a dir que la decisió dels ajuntaments no és suficient», va etzibar Vila d'Abadal.

La compareixença dels membres de l'AMAC es va fer en un hotel de Madrid i, al costat del gerent, hi havia els alcaldes de Yebra i d'Ascó. El convergent Rafael Vidal, que la setmana passada va preferir no valorar «en calent» el rebuig del Parlament a qualsevol candidatura catalana a l'MTC, va lamentar la resolució i va tornar defensar la decisió d'Ascó. «No tenim interès polític o electoral, sinó el de la comarca, que d'aquí a uns anys s'enfrontarà al tancament de la central nuclear», va recordar. Vidal també va dir que la decisió del Parlament no és vinculant i que es va prendre ignorant les necessitats i l'opinió dels ciutadans.

La CANC anima a fer al·legacions

G.M

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ja està recollint al·legacions per aconseguir que es desestime la candidatura d'Ascó a emplaçar l'MTC. Les al·legacions, que es poden signar fins al 27 de març, s'enviaran a la secretaria d'estat d'e-nergia del Ministeri d'Indústria. En aquest sentit, la CANC ha denunciat el poc temps que Indústria ha establert per presentar les al·legacions, «només 20 dies», tot i que es decidirà una instal·lació que ha d'acollir uns residus que duraran «milers d'anys». Per tant, la coordinadora ha animat els ciutadans a actuar amb urgència, tot imprimint les al·legacions que el col·lectiu ha penjat al seu bloc d'internet. De la mateixa manera, també es poden signar en línia des de la xarxa. En les al·legacions presentades, la CANC posa de manifest que la candidatura d'Ascó no té el consens social, institucional i territorial que el Congrés dels Diputats considera imprescindible. La CANC també exposa que l'MTC «és una solució amb fons públics» a un problema que ha generat una activitat que rendeix beneficis «a mans privades». Per tant, la gestió dels residus hauria de ser costejada per les elèctriques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva