Medi ambient

Calafell té localitzades unes 200 palmeres infectades que no reben dels propietaris el tractament adequat

L'Ajun­ta­ment de Cala­fell ja acu­mula cinc anys d'experiència en la lluita con­tra l'esca­ra­bat mor­rut, mal­grat que la plaga es con­ti­nua este­nent al muni­cipi i s'apropa a les 400 vícti­mes entre l'arbrat del muni­cipi. La majo­ria de les pal­me­res afec­ta­des, tal com suc­ce­eix a la majo­ria de pobla­ci­ons amb presència d'aquest insecte, són de titu­la­ri­tat pri­vada, un sec­tor al qual, segons es reco­neix al con­sis­tori, és molt difícil arri­bar.

«De pal­me­res de titu­la­ri­tat muni­ci­pal tan sols se n'ha hagut de talar una», explica la tècnica de Medi Ambi­ent de Cala­fell, Pilar Cer­van­tes. La resta, es tro­ba­ven plan­ta­des en jar­dins o ter­renys de titu­la­ri­tat pri­vada i, en diver­sos casos, els pro­pi­e­ta­ris encara no han pres les mesu­res necessàries. «Hem comp­ta­bi­lit­zat unes 200 pal­me­res de pro­pi­e­tat pri­vada que estan infec­ta­des pel mor­rut, però no s'hi ha fet res», deta­lla la res­pon­sa­ble de l'àrea. Tots aquests arbres, per tant, es con­ver­tei­xen al seu torn en focus d'expansió de la plaga, ja que, men­tre no se'n separa la part afec­tada o no es tala l'arbre sen­cer, hi ha la pos­si­bi­li­tat que el mor­rut acabi infec­tant altres pal­me­res de la zona.

Per tal de poder avançar en el con­trol de la plaga, el con­sis­tori tre­ba­lla per apro­var l'orde­nança ela­bo­rada jun­ta­ment amb la Gene­ra­li­tat i altres ajun­ta­ments de la zona per millo­rar la tasca admi­nis­tra­tiva en aquest sen­tit. Gràcies a un pla d'ocu­pació, a més, l'Ajun­ta­ment dis­posa de dos tre­ba­lla­dors que s'han dedi­cat a difon­dre notes infor­ma­ti­ves entre els pro­pi­e­ta­ris que tenen pal­me­res en els seus ter­renys. El con­sis­tori també ha posat en fun­ci­o­na­ment un ser­vei gratuït de reco­llida de les res­tes de pal­me­res afec­ta­des, que s'han de fer arri­bar obli­gatòria­ment a les plan­tes auto­rit­za­des per al seu trac­ta­ment (la planta de com­pos­tatge de Bota­rell i la de l'empresa Nord­vert a Tor­re­dem­barra).

Infor­mació a la Torre

Un altre ajun­ta­ment que ha posat en fun­ci­o­na­ment un ser­vei de reco­llida gratuïta de pal­me­res afec­ta­des és el de Tor­re­dem­barra, en què l'afec­tació per la plaga del mor­rut ha cres­cut en el dar­rer any. Des del mes d'abril, aquells pro­pi­e­ta­ris que hagin hagut de talar una pal­mera poden dema­nar a la bri­gada muni­ci­pal que els vagi a reco­llir les res­tes per tras­lla­dar-les a la planta cor­res­po­nent. Des del mes de setem­bre del 2009, a més, s'ela­bora un regis­tre de les pal­me­res afec­ta­des per poder deter­mi­nar els focus i el ritme de pro­pa­gació de la malal­tia, i s'han dis­tribuït 2.000 fulls volants amb infor­mació en cinc idi­o­mes sobre com evi­tar el con­tagi.

A Crei­xell, el con­sis­tori con­fia que l'apro­vació d'una nova orde­nança ser­virà per pres­si­o­nar els pro­pi­e­ta­ris perquè talin les pal­me­res cor­rec­ta­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.