Medi ambient

La Generalitat elabora una llei per garantir la biodiversitat

Agrupa un marc legal que fins ara era dispers i poc actualitzat

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha elaborat una llei de biodiversitat i patrimoni natural que estableix el règim jurídic de la protecció, la conservació, l'ús sostenible, la gestió, la millora i la restauració del patrimoni natural de Catalunya.

La diversitat biològica i el conjunt del patrimoni natural són molt rellevants a Catalunya, amb una riquesa d'espècies i d'hàbitats superior a la de molts països europeus de més superfície. El marc legal, en canvi, fins ara era dispers i poc actualitzat, cosa que ha fet necessària una reforma legal que incorporés tota la legislació comunitària de protecció de la biodiversitat i la legislació espanyola aprovada darrerament.

La nova llei crea una sèrie de nous instruments que permetran millorar la conservació del patrimoni natural de Catalunya. S'estableix una estratègia per a la conservació del patrimoni natural; plans d'ordenació dels recursos naturals; s'incorporen un conjunt de prescripcions i normes, d'aplicació directa o instrumentals, a les polítiques sectorials que tenen relació amb la conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural; un pla de connectivitat ecològica; per primera vegada es valorarà l'impacte que la societat catalana genera sobre la biodiversitat global, i es marquen els criteris sobre el patrimoni natural en els procediments d'avaluació ambiental.

Per protegir les espècies, la llei es basarà en la llista d'espècies protegides i el nou catàleg d'espècies amenaçades de Catalunya. També s'incorporaran normatives com ara la d'arbres monumentals, i com a novetat s'adopten un conjunt d'instruments per fer front a la problemàtica de les espècies invasores: la creació del catàleg d'espècies exòtiques invasores i un catàleg d'hàbitats amenaçats. Una altra de les novetats és la incorporació de la conservació del patrimoni geològic.

A partir de la llei es creen incentius per conservar la biodiversitat, com ara ajuts tècnics i financers per a finques situades en espais naturals protegits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.