Medi ambient

El Meteocat conclou que cinc tornados van tocar a terra durant la ventada de finals de novembre

Tres van ser al delta de l’Ebre i dos més a Vilanova i la Geltrú i l’aeroport del Prat de fins a 178 km/h

El Servei Meteorològic de Catalunya ha dut a terme un treball de camp per a analitzar els danys materials provocats per les ventades fortes d’origen convectiu que hi va haver a diversos punts de la meitat sud del litoral entre els dies 23 i 24 de novembre. Aquesta situació es va produir en un context dominat per una depressió amb reflex a tots els nivells de la troposfera, centrada a la península Ibèrica, que havia quedat aïllada de la circulació general atmosfèrica. Al llarg de diverses jornades hi va haver precipitació extensa i localment extremament abundant, vent fort i mala mar. A més, es van arribar a observar, pel cap baix, fins a tretze trombes marines.

La visita als llocs afectats ha permès conèixer el tipus de fenomen meteorològic que va produir els danys materials, així com estimar les dimensions de la franja de danys i la intensitat. S’ha pogut concloure que cinc de les tretze mànegues marines van tocar terra. El primer tornado va tenir lloc el dimarts 23 entorn les 9.45 hores al terme municipal d’Amposta, a l’oest del Poblenou del Delta. Va ser d’intensitat EF0, segons l’escala de Fujita millorada (vent inferior als 138 km/h) i va recórrer 1,6 km. El segon tornado va ser a les 11.28 al terme municipal de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i va afectar una franja de 180 metres d’amplada màxima i 8,3 km de longitud entre les Roques Daurades i les Planes. Va assolir el grau EF1 (138 a 178 km/h).

El tercer dels tornados va succeir al mateix municipi que l’anterior, si bé va afectar cala Forn i Sant Jordi d’Alfama. Va tocar terra al voltant de les 11.50 hores, va recórrer 4,2 km, l’amplada màxima de la traça de danys va ser de 90 metres i va ser d’intensitat EF1. El següent va tenir lloc a les 16.01 hores al municipi del Prat de Llobregat i va afectar l’aeroport. Va ser d’intensitat EF0 i la franja de danys va ser de 3,7 km, amb una amplada màxima inferior als 50 metres. El cinquè va ocórrer l’endemà, dimecres 24, a les 11.18 hores a Vilanova i la Geltrú. En aquest cas, la tromba marina es va dissipar ràpidament tan bon punt va tocar terra i només va recórrer poc més d’un centenar de metres. Va ser d’intensitat EF0.

Independentment, a Constantí (el Tarragonès), al voltant de Mas Bové, també hi va haver desperfectes a causa del vent. En aquest cas, la hipòtesi més plausible és que s’hagués produït un esclafit o un front de ratxa intens associat a la tempesta que hi va haver a la zona a les 14.38 hores. L’estació meteorològica automàtica que hi ha situada a pocs metres de la zona afectada va registrar un cop màxim de 92 km/h, del sud-oest. S’estima que va ser d’intensitat EF0.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona