Medi ambient

Aragonès busca la complicitat dels productors francesos de renovables amb la recuperació del Midcat

El president insisteix que es podria fer servir també per traslladar hidrogen verd

Planteja la interconnexió, si es fa, entre el parc eòlic marí del Cap de Creus i el de Leucata, al límit de la Catalunya del Nord

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha traslladat avui al Sindicat de les Energies Renovables francès -organització que agrupa 450 productors d’energies renovables del conjunt del territori francès- la proposta de recuperar el projecte Midcat i que el gasoducte també s’utilitzi a llarg termini per a l’hidrogen verd. En una visita a la seu del Syndicat des Énergies Renouvelables, a París, el president i els membres de l’entitat s’han compromès a compartir informació de les iniciatives sobre hidrogen verd que s’estan duent a terme a França. El president ja havia traslladat aquestes intencions en una visita a Alemanya al març, en què va acordar crear un grup de treball conjunt amb Baden-Württemberg per a projectes relacionats amb l’hidrogen verd, per al qual hi ha creat a Tarragona un pol de desenvolupament.

A la sortida de la reunió d’avui, Aragonès ha reiterat que el Midcat pot ser un dels projectes “més interessants per dotar una xarxa de gasoductes en el conjunt de la geografia europea”. “Com més fonts alternatives d’energia hi hagi, menys dependència hi haurà respecte a determinats productors”, ha assenyalat Aragonès des de la capital francesa, on s’ha trobat amb el president del Syndicat des Énergies Renouvelables, Jean-Louis Bal, i el seu secretari general, Cyril Carabot, per conèixer els projectes que estan portant a terme i intercanviar experiències.

El president de la Generalitat, però, no ha concretat com ha rebut el sindicat la proposta de reactivar el Midcat, i ha insistit que si a més de transportar gas natural més endavant també s’aprofita per transportar hidrogen verd “permetrà desenvolupar molt millor i en millors condicions” la seva producció per després exportar-lo com a font d’energia.

Connexió entre parcs marins

En la trobada, el sindicat francès també ha exposat a Aragonès els projectes de parcs eòlics marins que hi ha en marxa a França, entre ells un a l’alçada de Leucata, al límit de la Catalunya del Nord i la resta de l’Estat francès. Aragonès ha plantejat la possibilitat d’una interconnexió amb el parc eòlic Tramuntana en cas que s’acabés instal·lant davant la costa de l’Alt Empordà, mitjançant un cable submarí i no amb torres d’alta tensió que creuïn el Pirineu. “Seria una bona alternativa”, ha defensat el president, que considera que ajudaria a reduir l’impacte visual. Actualment, França disposa de dos projectes pilot de parc eòlic marí, a banda del de Leucata.

Aragonès ha definit la trobada com una “excel·lent oportunitat” per intercanviar experiències i ha explicat el compromís de les dues parts per seguir treballant en àmbits com el de la innovació en la creació d’energia. A més, ha subratllat que la transició energètica s’ha de fer des d’un “s’ha de fer des d‘un punt de vista europeu”, sobretot després de l’inici de la guerra entre Rússia i Ucraïna.

Marca distàncies amb la ultradreta

Aragonès ha visitat després l’exposició ’Gaudí’ que hi ha al Museu d’Orsay de la capital francesa, coproduïda amb el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Al president l’han acompanyat les conselleres de Cultura, Natàlia Garriga, i d’Acció Exterior, Victòria Alsina. En la visita els han acompanyat el director del museu, Christophe Leribault, la comissària de l’exposició, Elise Dubreuil, el director del MNAC, Pepe Serra i el comissari de l’exposició al MNAC, Juan José Lahuerta. Durant l’acte, el president ha mantingut diverses trobades amb personalitats del món de la cultura catalana i francesa.

A les portes del museu, Aragonès ha valorat, relacionant-ho, els resultats de les eleccions franceses i la investidura del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco. “A molts llocs d’Europa els partits de dreta aïllen l’extrema dreta. En canvi, a Espanya se’ls posa al govern”, ha constatat en al·lusió al PP, que considera que té una “clara responsabilitat” d’estar “blanquejant” l’extrema dreta per l’acord que ha assolit amb Vox per governar a Castella i Lleó. Aragonès ha subratllat que aquesta és una “gran diferència” que explica per què Catalunya és “diferent”, ja que l’extrema dreta “sempre” hi ha estat combatuda i “no hi té lloc”.

Per això mateix el president s’ha mostrat “preocupat” pels resultats de la ultradreta a França: “Desitgem que a totes les eleccions es reforcin els valors de la democràcia, el respecte pels drets humans i l’europeïsme”, ha proclamat, tot declarant-se “còmplice” dels votants francesos que han optat per altres opcions



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona