Medi ambient

Societat

La natura com a model

A Sant Jaume de Llierca condicionen la primera ruta biomimètica de Catalunya

En el recorregut es mostren elements de l’entorn que serveixen d’inspiració per solucionar reptes que té l’ésser humà

La imitació de la natura a l’hora de solucionar els reptes que se li presenten a l’ésser humà –la biomimètica– ha inspirat una original ruta pels afores de Sant Jaume de Llierca. A la ruta biomimètica La Brutau –aquest és el nom de l’itinerari, d’uns 4,5 km, que es poden cobrir en menys d’una hora i mitja– hi ha senyalitzats quinze d’aquests models “bioinspiradors” que ens ofereix l’entorn natural i que s’apliquen des de fa temps o amb els quals tot just s’està experimentant.

Alguns casos

Per exemple, un arbre amb un tronc en forma de contrafort que li permet recolzar-se al terra (un recurs que veiem a les catedrals gòtiques); algues (el seu mecanisme de fotosíntesi es pot fer servir per generar energia); la bardana o card (imitat pel creador del velcro); nius de tèrmits (exemples de com es pot regular la temperatura aprofitant els fluxos d’aire); arrels (una xarxa que posa en contacte totes les plantes d’un bosc, un sistema adoptat en les estructures telemàtiques); un arbre amb una gran capçada (una forma copiada per bastir zones urbanes vegetals); una teranyina (la seva xarxa és el model per a vidres dissenyats perquè no hi xoquin els ocells) o la falguera (té una estructura que facilita l’emmagatzematge d’energia). El caminant obté tota aquesta informació a través dels QR que hi ha en cada punt.

“És una ruta saludable perquè la fas a peu, però a més és de coneixement”, descriu l’alcalde, Jordi Cargol. Aquesta iniciativa és el primer fruit dels estudis preparatius de la reconversió de l’antiga filatura Brutau en complex d’equipaments i serveis relacionats amb el benestar i la salut, l’avantprojecte de la qual s’està elaborant. El responsable de l’àrea circular de la Brutau, Daniel Fuentes, emmarca la ruta en la xarxa d’arquitectes i altres professionals que desenvolupen tècniques i serveis prenent de model el comportament de la natura. “Hem d’entendre la biomimètica com la manera de visibilitzar aquesta intel·ligència de la natura i aplicar-la per solucionar problemàtiques que els humans tenim, en l’economia, l’enginyeria o l’arquitectura”, explica. A més –hi afegeix–, és un model de turisme conscient i sostenible.

Circular

La ruta és circular, amb inici i final a l’entrada de la Brutau, passant arran del Fluvià i pel perímetre de la zona esportiva i escolar. La fundació del Palau Robert, Turisme Garrotxa (a través d’Itinerànnia), l’Institut de Ciències de la Biomimètica de Barcelona i la Fundació Lluís Coromina hi han col·laborat.

En una primera fase, l’itinerari s’haurà de cobrir a títol particular, però per a més endavant està previst organitzar visites guiades. També es preveu elaborar, amb l’ajuda de la Diputació, material didàctic, pensant en els escolars. La inversió ha estat d’uns 25.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona