Medi ambient

Itàlia

Més d’un centenar de ciutats del Piemont limiten l’aigua per la pitjor sequera en 70 anys

El Piemont demana a Roma que declari l’estat d’emergència i es preveu que Llombardia faci el mateix

El cabal del riu Po, que també banya la Llombardia, està en nivells mínims per la manca de pluja i neu

Al voltant de 170 municipis del Piemont, al nord d’Itàlia, han decidit limitar l’ús de l’aigua només per a consum alimentari per la greu sequera que afecta la zona, la pitjor en 70 anys, segons ha anunciat aquest divendres el governador regional, Alberto Cirio.

“De moment la situació està sota control pel que fa a l’ús civil de l’aigua potable però tenim un estat d’emergència molt greu amb l’agricultura”, ha explicat després de mantenir una reunió amb els seus col·laboradors sobre aquesta problema, segons informen mitjans locals.

Al Piemont, segons les seves dades, 170 ajuntaments han aprovat ordenances sobre l’“ús responsable de l’aigua potable” en les quals prohibeixen qualsevol altre ús que no sigui l’alimentari i deu de la província de Novara han interromput el subministrament de nit.

A la província de Torí, capital de regió, hi ha vuitanta localitats que han limitat el consum de l’aigua i a tres s’ha hagut de recórrer a camions cisternes per omplir els seus dipòsits.

La Regió del Piemont ja ha enviat a Roma la sol·licitud per  declarar l’estat d’emergència, cosa que també preveu fer la veïna Llombardia. Les dues regions septentrionals estan banyades pel Po, el principal del país i el cabal del qual està en nivells mínims per aquesta sequera.

La Confederació Italiana d’Agricultors (CIA) ha avisat avui que a la conca del Po hi ha “el risc” de perdre la meitat de la producció agrícola i han reclamar al govern mesures com torns per al reg i millores en la infraestructura hidrològica.

La CIA estima pèrdues per 1.000 milions d’euros i, si no ploure en aquestes regions als peus dels Alps en les pròximes setmanes, es perdran hortalisses com el tomàquet i fruites estivals com el meló o la síndria es reduiran al mercat en un 30 o 40%.

La sequera també afectarà el cultiu de blat de moro i soja, ara més valuosos que mai per la seva escassedat per la guerra d’Ucraïna, un dels majors productors i exportadors de cereal del planeta, igual que la seva agressora, Rússia.

L’Autoritat Nacional de la Conca del Po (ABDPo) adverteix que la zona pateix la pitjor sequera de les últimes set dècades arran de la falta de neu i pluja que pràcticament han buidat aquest riu en diversos dels seus punts.

El problema no es limita al nord del país, sinó que s’estén “ràpidament” al centre i al sud, segons ha avisar l’observatori dels recursos hidrològics ANBI.

Per exemple, el cabal del principal riu de la Toscana, l’Arno, que banya la seva capital, Florència, s’ha reduït en 50.000 litres per segon respecte del juny de 2020. El riu Tíber, que passa per Roma, registra ara el seu nivell més baix en la seva deu (35 cm), el menor des de 1996.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia