Medi ambient

Més distància de seguretat per a focs més virulents

Protecció Civil aposta per ampliar més enllà dels 25 metres les franges entre urbanitzacions i bosc

El govern vol passar de gestionar un 1% de la superfície forestal a un 5% en 10 anys

Amb l’actual onada de calor, que ha fet que els Agents Rurals mantinguin activat el nivell 3 del pla Alfa per risc d’incendis a 357 municipis, 82 més que la setmana passada, i que hi hagi restriccions d’accés a 11 massissos, el debat sobre quin hauria de ser l’estat de protecció de les urbanitzacions està agafant força. Si dissabte era el director general de Boscos, Enric Vadell, qui qüestionava, en una entrevista a l’ACN, que s’haguessin de reconstruir totes les cases cremades a la urbanització de River Park, al Pont de Vilomara, ahir la cap dels Serveis de Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Montse Font, va plantejar en una entrevista a Catalunya Informació la conveniència, per minimitzar el risc, d’augmentar més enllà dels 25 metres les franges de seguretat que, segons la normativa, hi ha d’haver entre les urbanitzacions i les zones boscoses. Font va aclarir, a més, que a les urbanitzacions fetes en pendent “només hi hagi 25 metres no acaba d’ajudar”. “Quan els incendis són molt virulents, els 25 metres se’ls mengen ràpidament”, va afirmar, després d’admetre, com ja s’ha posat de manifest en la urbanització de River Park, que moltes urbanitzacions no mantenen aquestes distàncies.

El tema de la proximitat de les urbanitzacions a les zones boscoses no és nou, però aquests dies, amb la calor superant rècords històrics, s’ha revifat. I el govern va admetre que cal afrontar un dèficit històric en planificació, perquè, segons va explicar Vadell, malgrat que un 80% de la superfície forestal pública del país està planificada, en l’àmbit pràctic només se’n gestiona un 1%. Vadell va admetre que la xifra és molt petita i que per tant cal “revertir”. Per això, va assegurar que l’objectiu del govern és que en un termini d’entre 10 i 15 anys es pugui arribar a gestionar com a mínim el 5%: “Catalunya té uns 2 milions d’hectàrees forestals i, d’aquestes, 1,5 milions són arbrades. Per tant, si gestionem el 5% de la superfície estaríem en uns nivells acceptables”, va manifestar Vadell després de recordar que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural destinarà 72 milions en el nou pla de prevenció d’incendis fins a l’any 2025. L’objectiu d’aquesta inversió és preparar els boscos catalans per fer front a l’emergència climàtica. En definitiva, tenir uns boscos “adaptats al canvi climàtic”. Això vol dir, “que els arbres que hi viuen tinguin el suficient espai, aigua i nutrients per poder sobreviure a les condicions actuals”. I en va posar exemples concrets: “Si en un bosc hi tenim 10.000 arbres, aquests arbres es barallen per l’espai, l’aigua o els nutrients. En canvi, si en aquest mateix bosc hi deixem 5.000 arbres, quan vinguin condicions dolentes tindran més disponibilitat d’aigua, més espai per créixer i més nutrients.”

Canvi de tendència

Protecció Civil manté activat el Procicat i les temperatures ahir, diumenge, van tornar a assolir màxims, sobretot a les comarques de Ponent, on es van registrar fins a cinc graus més que el dia anterior. Però, tot i que la tarda d’ahir va continuar amb calor extrema, el servei de Meteocat ja va anunciar a primera hora de la tarda que a partir d’avui, dilluns, hi hauria un canvi de tendència i que les temperatures començarien a baixar en molts indrets. Es preveu, però, que a Ponent la calor sigui encara alta.

LA XIFRA

Quan els incendis són molt virulents, els 25 metres de seguretat se’ls mengen ràpidament
Montse Font
cap dels Serveis de Gestió d’Emergències de Protecció Civil


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona