Medi ambient

estat espanyol

Els incendis forestals cremen mil hectàrees a Galícia i el vent preocupa

Tant la Conselleria de Medi rural com l’alcalde de Verín, Gerardo Seoane, apunten a una clara “intencionalitat” darrere d’alguns dels últims incendis registrats a Galícia

El foc s’ha tornat a encebar amb Galícia, de nou amb desallotjaments, carreteres tallades i un punt especialment preocupant, l’incendi de Verín (Ourense), que ha arrasat 600 de les 1.000 hectàrees cremades entre tots els incendis sense extingir i que es va originar amb deu focus diferents i simultanis.

Si bé l’evolució és favorable, almenys ara com ara, la Xunta ha optat per mantenir la situació 2 per proximitat del núvol de fum a nuclis habitats i, tant les altes temperatures com els efectes del vent, preocupen.

Amb la comunitat encara recuperant-se de dos voraços incendis de juliol, els de Folgoso do Courel (Lugo) i Carballeda de Valdeorras (Ourense), amb milers d’hectàrees arrasades, altres dos nous focs han tornat a fer saltar les alarmes a la província d’Ourense, però també a la de Pontevedra, revivint d’aquesta manera el malson de l’onada d’incendis de fa tres setmanes.

L’incendi de Verín va començar a les quatre de la tarda d’aquest dimecres amb una desena de focus simultanis, que van obligar a tallar al trànsit l’autovia de les Ries Baixas de la A-52 i també la Nacional, encara que la circulació ha pogut ser restablerta, amb molt d’esforç, poques hores després.

Tant la Conselleria de Medi rural com l’alcalde de Verín, Gerardo Seoane, continuen apuntant a una clara “intencionalitat” darrere d’alguns dels últims incendis registrats a Galícia, amb diferents focus simultanis i en diferents hores, just quan no poden actuar els mitjans aeris.

Els primers focus es van registrar en Verín, per exemple, segons ha traslladat el govern gallec, a molt poca distància de les cases, perquè tots els mitjans d’extinció es traslladessin aquí amb l’objectiu de protegir les persones. I ja després van començar en altres punts de difícil accés.

A la província de Pontevedra les mirades estan en la localitat d’Arbo, on, com en Verín, va ser decretada la situació 2 per la proximitat del foc a les cases i a un polígon industrial.

En l’actualitat, roman actiu l’incendi en la parròquia de Barcela, que afecta 70 hectàrees, mentre que la Xunta ha donat per estabilitzat un altre foc en aquesta mateixa zona, que va calcinar 400 hectàrees en Mourentán.

L’incendi registrat en Ponteareas també està controlat, després d’haver cremat 20 hectàrees.

Els incendis d’Arbo i Verín van provocar la mobilització d’efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i, en el cas de Verín, també de bombers portuguesos. En l’actualitat, evolucionen favorablement, tot dit des de la prudència, mentre els mitjans d’extinció continuen treballant sense descans en totes dues zones per a tractar de sufocar-los definitivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES