Medi ambient

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia crema 10 milions d’euros de gas al dia, segons un informe

Les flamarades s’han vist a una instal·lació gasista propera a la frontera amb Finlàndia

Calculen que es cremen al voltant de 4,34 milions de metres cúbics de gas al dia, que emeten 9.000 tones de CO2

Rússia crema prop de 10 milions d’euros al dia del gas que podria enviar a Europa a través del gasoducte Nord Stream 1, segons revela un informe de la consultora Rystad Energy.

Imatges de satèl·lit de la central de gas natural de Portovaya, a prop de la frontera russa amb Finlàndia, mostren alts nivells de calor des de l’11 de juliol que, segons els experts, són l’empremta d’aquesta crema d’hidrocarburs.

La situació ha sortit a la llum després que ciutadans finlandesos comencessin a visibilitzar fa algunes setmanes grans flamarades a l’horitzó, detalla l’estudi. La consultora alerta que aquesta crema representa un “desastre ambiental” i emetre prop de 9.000 tones de CO2 a l’atmosfera cada dia.

“El volum exacte de combustió és difícil de quantificar, però es creu que se situa al voltant de 4,34 milions de metres cúbics [de gas] per dia”, ha explicat aquest divendres a Efe Sindre Knutsson, analista en cap de Mercats de Gas de Rystad Energy.

Els experts admeten la possibilitat que la crema de gas estigui “lligada a proves preoperacionals a Prtovaya”, però subratllen que les seves troballes plantegen “moltes preguntes sobre les intencions de Rússia”. I és que aquest escenari coincideix amb una caiguda del 77 % de les exportacions de gas rus cap a Europa en els 12 mesos previs a l’agost, el que equival al 20 % de la demanda de la Unió Europea (UE).

“Si bé les raons exactes de la crema són desconegudes, el volum, les emissions i la localització de la flamarada són un recordatori visible del domini de Rússia sobre els mercats energètics d’Europa”, ha apuntat Knutsson.

La caiguda del subministrament i el temor a talls encara més grans aquest hivern ha portat Brussel·les a instar els 27 països membres de la UE a retallar fins al 15 % el consum de gas fins al març del 2023 per intentar assegurar que les reserves siguin suficients.

La planta de Portovaya és una instal·lació de liqüefacció que Gazprom construeix al nord-oest de Sant Petersburg. Abans de la invasió russa d’Ucraïna, la seva finalitat era exportar cap a Europa l’excedent de gas rus.

“Les flamarades a Portovaya van començar l’11 de juliol de 2022, la data en què Gazprom va iniciar el manteniment del Nord Stream 1, i han continuat tot i que les operacions es van reprendre parcialment el 21 de juliol”, indica l’informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà