Medi ambient

GASPAR SEGUÉS

COORDINADOR DE L’ADF GAVARRES MARÍTIMA

“La gestió dels boscos cal lligar-la als usos actuals”

manteniment

“Els boscos ara ja s’han convertit en uns parcs temàtics; necessiten serveis i penso que tot això s’ha de fer repercutir d’alguna manera”

Gaspar Segués, coordinador de l’ADF Gavarres Marítima, avisa de la importància de destinar recursos a la gestió dels boscos.

Com veu el bosc actualment?
Ha passat a ser un espai lúdic i de lleure. La població ha de ser totalment conscient de l’existència del bosc i que cal tenir-lo en condicions. Pensi que antigament havia estat un sector productiu. Se’n treia la fusta, així com altres productes. Era clau i en pocs anys ha deixat de ser-ho.
Un canvi de paradigma, doncs?
Hem d’entendre que abans la conservació del bosc anava lligada a la seva explotació forestal i se’n treia un rendiment i s’hi reinvertia.
Què s’ha de fer?
Entendre que la gestió ha d’anar lligada als usos actuals. Al bosc hi ha gent: ciclistes, boletaires, esportistes, motoristes, excursionistes i urbanitzacions, entre molts altres col·lectius. Així doncs, cal dotar-lo de serveis, de molts tipus, com ara refugis en cas d’incendi. Aquests serveis tenen un cost i penso que s’ha de fer repercutir d’alguna manera. Abans la gent pagava la fusta, per exemple, i ara cal que ens comencem a plantejar que anar a bosc, a la pràctica, és com anar a un parc temàtic i que això té un cost per poder-lo gestionar com cal. La gent està acostumada a pagar per fer servir la pista d’esquí. Doncs a bosc caldria començar a pensar-hi. Cal regular-ne l’accés. I, si el tenim regulat, el podem cuidar. Això comportaria tenir unes infraestructures de prevenció en condicions. Podríem tenir bones pistes i, també, corriols en bon estat. Ens permetria tenir espais oberts on la gent pogués refugiar-se i evacuar-los a un lloc segur i millorar l’accés als Bombers.
I pel que fa a les urbanitzacions?
Han d’estar realment en condicions. Cada lloc necessitaria una franja de protecció diferent i tampoc és garantia. Si les urbanitzacions no estan en bon estat, caldria plantejar tancar-les o reubicar-les. La gent ha d’entendre que hi ha urbanitzacions que estan en perill i, a la vegada, són un perill. S’ha construït directament dins de zones que són molt incendiables. És així i punt. El tema és que tots nosaltres hem de ser conscients de la magnitud del problema i no ho som. El bosc ja no és un sistema productiu, ja no. No es treballa i va creixent; la massa forestal s’amplia i tot això va lligat amb els focs de nova generació. Calen recursos, cal unitat i cal un gran pla en l’àmbit de país que ho abordi finalment, però amb recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot