Medi ambient

Medi Ambient

De l’excés a l’escassetat

El tancament de la séquia Monar i la falta de pluges fan que baixi tres vegades menys aigua a l’Onyar, a Girona

Amb l’autorització de l’ACA, l’Ajuntament de Salt interromp el curs de l’aigua per reparar els desperfectes del ‘Glòria’ a la Pilastra

Les inundacions del pavelló de Fontajau i de les instal·lacions del GEiEG a Sant Ponç el gener del 2020 tenen molt a veure amb l’escassedat actual d’aigua a tocar de les cases del riu Onyar. La intervenció al parc d’Aigües Braves, a la Pilastra (Salt), afectat per l’excés d’aigua del Ter fa dos anys i nou mesos, fan tancar la séquia Monar durant dos mesos.

Ara baixa tres vegades menys aigua a l’Onyar. Segons dades de l’estació d’aforament de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), divendres a les 13 h el cabal era de 0,043 m³/segon; és a dir, 43 litres per segon. L’estació del riu és a prop de la passarel·la de la Font del Rei, que està tancada per motius de seguretat des del desembre del 2020. En el mateix punt, el 29 de setembre a les 8 h, el cabal era de 0,144 m³/segon (144 l/s). Fonts de l’Ajuntament de Salt informen que el projecte de reparació de la Pilastra està aprovat per l’ACA i Medi Ambient i que l’empresa hauria d’acabar les obres a finals de novembre. Els treballs costen 215.000 euros i es fan al parc d’Aigües Braves. Encara són les conseqüències del temporal Glòria del gener del 2020.

El tancament de la séquia Monar no té “cap efecte sobre el riu Ter”, afirmen a l’Ajuntament. I sempre que es fan treballs de manteniment es fa un pla “de salvament de peixos, que s’alliberen al riu”, afirmen. Cada any se sol tancar la séquia per fer reparació de parets i neteja de residus i, en funció de les necessitats, el període és “d’un mes o un mes i mig”. El 2009 la instal·lació hidràulica va estar tancada “gairebé un any” a causa de la sequera.

La temperatura “ho desmunta tot”

Mentre no plou i la séquia no deixa que l’aigua circuli, els hortolans de Bescanó, Salt i Girona, aplegats en una comunitat de regants, compten els dies que falten. El president dels regants, Miquel Casals, explica que no han pogut recollir aigua abans del tancament, pel tipus de cultiu que tenen. I ara no poden regar. “Per sort hi ha boires i humitat, però durant el dia les temperatures de 27 o 28 graus ho desmunten tot. Tenim mongetes que es veuen massa toves.” La comunitat de regants aplega unes 400 persones. La falta de pluja no ajuda les hortalisses i els tubercles, però ajuda l’empresa executora de les obres. “Que no plogui ens perjudica a nosaltres, però els beneficia a ells [perquè puguin acabar les obres]”, diu.

I al final de la séquia, a Girona, fa reduir el cabal del riu “de manera considerable”, admet el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts). Sense aigua, explica, els peixos hauran d’anar riu avall per trobar un millor hàbitat (al Ter). El tancament no afecta les aus –diu–, però sí que va contribuir, conjuntament amb “les escorrenties superficials”, a provocar mortaldat de peixos fa tres setmanes a l’Onyar. Sense aigua, els veïns del Mercadal han notat una mica més de pudor.

13
anys
fa que es va tancar la séquia gairebé dotze mesos.
43
litres
d’aigua per segon mesurava divendres l’estació de l’ACA a l’Onyar, a Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia