Medi ambient

Cimera de la COP27

La COP27 camina cap al fracàs per diferències en les pèrdues i danys

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Gutérres, alerta que s’ha trencat la confiança entre el Nord i el Sud

La COP27 ha continuat aquest dijous en el seu camí cap al fracàs per la impossibilitat de les parts per a arribar a un acord sobre temes centrals, fonamentalment la creació i finançament d’un fons per a abordar les pèrdues i danys, les compensacions que els països en desenvolupament reclamen per l’impacte del canvi climàtic.

Mancant un dia per a la conclusió de la cimera climàtica de les Nacions Unides, no hi ha indici de solucions malgrat els advertiments de totes les parts que, tret que es canviïn postures, la cimera està abocada al fracàs.

El principal advertiment va ser la del secretari general de les Nacions Unides, Antonio Gutérres, que va arribar a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh per a demanar a tots que deixin de culpar-se i pactin “un acord ambiciós i creïble”.

Alerta de l’ONU

L’alerta de Guterres ha estat categòrica: “Ens trobem en un moment crític de les negociacions. La COP27 es tancarà en 24 hores i les parts continuen dividides en qüestions importants (...) És evident que s’ha trencat la confiança entre el Nord i el Sud, entre les economies desenvolupades i les emergents”.

Guterres ha destacat tres àrees crítiques per a les quals es necessiten avanços immediats: les pèrdues i danys, la limitació als combustibles fòssils “que tenen segrestat al planeta” i el finançament dels fons per a adaptació i mitigació.

També, ha instat les parts perquè “assegurin” que es mantindrà l’acord de limitar l’escalfament global a 1,5 °C.

El president designat de la COP27, l’egipci Sameh Shukri, ha relatat també davant la premsa què és el que falta per resoldre: “El treball de mitigació encara no ha aconseguit el resultat desitjat, l’adaptació encara estan en els procediments, el finançament climàtic encara no s’ha materialitzat, i respecte a la part de pèrdues i danys, les parts estan defugint prendre les difícils decisions polítiques”.

“Les parts han de fer esforços addicionals per a garantir un acord sobre aquest assumpte, un que donaria una base per a respondre efectivament a les legítimes demandes urgents d’un finançament adequat establert per a pèrdues i danys al més aviat possible”, ha afegit el diplomàtic.

Pèrdues i danys

La discrepància en pèrdues i danys representa l’escull principal, encara que no l’únic, i sorgeix del reclam dels països menys desenvolupats i més vulnerables per a la creació d’un nou fons que serveixi per a compensar els danys en els seus territoris i que aquest es financi no amb deute, sinó amb concessions directes. Els països desenvolupats defensen per la seva part que els diners per a pèrdues i danys s’aporti a altres fons ja creats, sota la premissa que l’atenció a aquestes conseqüències del canvi climàtic serà necessàriament transversal, i alguns aposten que també es financi amb préstecs, no amb concessions.

La frustració dels països en desenvolupament davant la falta d’avanços va quedar patent en una roda de premsa conjunta de diversos grups negociadors que representen a més de 130 països, tots de rendes baixes o mitjanes excepte la Xina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona