Medi ambient

estats units

La històrica onada de neu i vent causa prop de 50 morts en el Nadal més gèlid en dècades

Prop de mig centenar de persones han mort en els últims dies als Estats Units per l’impacte de la gèlida tempesta Elliot, que ha deixat intenses nevades i vents huracanats en gran part del país, on ha causat el Nadal més gèlid de les últimes dècades. La zona més devastada és el nord-est de l’estat de Nova York, on les autoritats van elevar ahir fins a 27 el nombre de víctimes mortals pel temporal. Els cossos sense vida de les víctimes van ser trobats en cases, cotxes i al carrer. La ciutat de Buffalo (Nova York), fronterera amb el Canadà, ha quedat totalment col·lapsada per la neu i el seu aeroport està tancat. La governadora de l’estat de Nova York, Kathy Hochul, va qualificar la tempesta com la “més devastadora” que es recordava a la zona i va demanar als ciutadans evitar conduir per carretera.

Amb aquestes noves dades, els mitjans locals ja eleven el nombre de morts per la tempesta Elliot a prop de cinquanta als Estats Units, molts d’ells atrapats en vehicles a les carreteres. A més de Nova York, s’han registrat morts per fred o per accidents de trànsit als estats de Colorado, Illinois, Kansas, Kentucky, Michigan, Missouri, Nebraska, Ohio, Oklahoma, Tennessee i Wisconsin, segons els mitjans locals.

A Ohio, quatre persones van perdre la vida i algunes més van resultar ferides en un aparatós accident en una autopista, en el qual es van veure involucrats una cinquantena de vehicles.

L’abast de la tempesta gairebé no té precedents, i s’estén des dels Grans Llacs, prop del Canadà, fins a Río Grande, a la frontera amb Mèxic. Més de dos-cents milions de nord-americans, prop d’un 60% de la població, han rebut algun tipus d’avís o advertència relacionat amb el clima hivernal i les temperatures van caure sobtadament per sota del que és normal des de l’est de les muntanyes Rocalloses fins als Apalatxes. Gran part de l’est dels Estats Units va continuar ahir congelat i avui hi ha previst que les temperatures es comencin a moderar, segons el servei meteorològic nacional, el National Weather Service (NWS).

La tempesta Elliot va provocar milers de retards aeris i la cancel·lació d’un 20% dels vols la vigília de la nit de Nadal i el dia de Nadal, quan milers de persones intentaven retrobar-se amb les seves famílies per passar aquests dies junts. En diverses ciutats de la costa est i fins i tot de l’estat de Florida els termòmetres van marcar mínimes que no es veien des del Nadal del 1983.

La ciutat de Nova York va registrar el dia de Nadal una temperatura mínima de 10,5°C sota zero, una situació que no es veia des del 1872. Washington, la capital, va romandre a 10°C sota zero, el Nadal més fred des del 1983, i els termòmetres a Tampa, Florida, van baixar dels zero graus, un fet que no passava des de l’any 1966.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró