Medi ambient

MEDI AMBIENT

Exxon va predir “amb exactitud” l’escalfament global els anys setanta

Els científics de la multinacional nord-americana van informar els executius de l’empresa sobre l’escalfament climàtic des d’almenys el 1977

Contradeien les informacions públiques de la petroliera

Les projeccions climàtiques comunicades pels científics de la multinacional nord-americana ExxonMobil entre el 1977 i el 2003 eren necessàries per pronosticar el posterior escalfament global, segons un nou estudi que corrobora, a més, com contradeien les afirmacions públiques de la petroliera.

La Universitat de Harvard publica a la revista ‘Science’ un treball en què per primera vegada s’avalua quantitativament les projeccions climàtiques realitzades pels científics de la companyia: la majoria d’aquestes previsions van pronosticar “amb exactitud” un escalfament d’acord amb les observacions posteriors.

Les troballes “corroboren i afegeixen precisió quantitativa” a les afirmacions d’acadèmics, periodistes, advocats o polítics que ExxonMobil va preveure amb exactitud l’amenaça de l’escalfament global causat per l’home, tant abans com paral·lelament a l’orquestració de campanyes de pressió i propaganda” per endarrerir l’acció climàtica”, afirmen els autors.

Els investigadors de Harvard, en col·laboració amb científics de l’Institut alemany Potsdam per a la Investigació sobre l’Impacte del Canvi Climàtic, xifren el que “Exxon sabia” fa dècades sobre la ciència del clima: que la crema de combustibles fòssils provocaria un escalfament global de 0,20 (± 0,04) graus centígrads per dècada.

Les conclusions es basen en anàlisis estadístiques de dades “mai abans comunicades i ocultes” en els mateixos documents de l’empresa, segons un comunicat de Harvard. Entre altres, els investigadors van analitzar els models climàtics interns d’ExxonMobil i els van comparar amb els models publicats a revistes científiques en aquell moment.

Documents interns revelats el 2015 suggerien que els científics d’ExxonMobil van informar els executius de l’empresa sobre l’escalfament climàtic perillós provocat pels humans des d’almenys el 1977.

Tot i que s’ha comunicat àmpliament que Exxon coneixia aquesta amenaça des de la dècada del 1970, aquest estudi és “la primera revisió quantitativa” de la ciència climàtica inicial de l’empresa.

“Les investigacions anteriors es van centrar en la incoherent retòrica interna i externa d’Exxon sobre el canvi climàtic. Aquest informe se submergeix en les dades de l’empresa i revela que la companyia sabia quant escalfament es produiria amb una precisió sorprenent”.

“La majoria de les previsions coincidien amb les observacions posteriors”, conclou l’informe: “Les seves projeccions també eren coherents amb les de models acadèmics i governamentals independents, i almenys tan hàbils com aquestes”.

Utilitzant les tècniques estadístiques establertes pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l’estudi conclou que entre el 63 i el 83% de les projeccions d’escalfament global comunicades pels científics d’ExxonMobil coincidien amb les temperatures observades posteriorment.

L’estudi constata que la corporació també va predir amb exactitud quan es detectaria per primera vegada l’escalfament global antropogènic i va estimar raonablement el pressupost de carboni per mantenir l’escalfament per sota dels dos graus centígrads.

“En cadascun d’aquests punts, però, les declaracions públiques de l’empresa sobre la ciència del clima contradeien les seves dades científiques”.

L’estudi afegeix pes a les investigacions jurídiques i polítiques en curs sobre ExxonMobil, resumeix Harvard.

Segons Geoffrey Supran, autor principal de l’estudi, “la nostra anàlisi mostra que les dades d’ExxonMobil mateix contradeien les seves declaracions públiques”.

Aquestes incloïen “exagerar les incerteses, criticar els models climàtics, mitificar el refredament global i fingir ignorància sobre quan —o si— l’escalfament global causat per l’home seria mesurable, mentre romania en silenci sobre l’amenaça dels combustibles fòssils encallats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona