Medi ambient

Detecten un brot de grip aviària en una granja d’indiots d’Arbeca

S’han sacrificat 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles de les granges situades a un radi d’un quilòmetre

El Departament d’Acció Climàtica ha detectat un cas de grip aviar en una granja d’indiots d’Arbeca, a les Garrigues. El ministeri d’Agricultura ha confirmat aquest divendres la detecció del virus , que ha obligat a sacrificar les aus de les explotacions que hi ha en un radi d’un quilòmetre. En total, s’ha hagut de sacrificat 37.000 galls d’indi i 50.000 guatlles, segons ha confirmat el departament d’Agricultura.

Es tracta d’un virus que no afecta la salut pública, ja que l’H5N1 no és transmissible als humans, tal com asseguren diferents organismes europeus. Per això, la directora general d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, ha volgut donar un missatge de “tranquil·litat” i ha remarcat que el govern actua amb la màxima celeritat per minimitzar els riscos del sector. S’han immobilitzat les 10 explotacions d’aviram existents i han començat inspeccions veterinàries.

Segons el comunicat del ministeri d’Agricultura, l’explotació d’indiots d’engreix tenia un cens d’uns 9.000 animals de 67 dies d’edat. La sospita de la malaltia va venir derivada per la detecció de símptomes clínic i un increment anormal de la mortalitat el 4 de febrer passat.

Un cop detectat el virus, es vam sacrificar les aus i es van destruir les cadàvers, segons el ministeri. També s’ha sacrificat les aus de dues explotacions més situades a un quilòmetre de la granja inicial.

També s’ha establert una zona de restricció al voltat del focus: 3 km de zona de protecció i de 3 a 10 quilòmetres de zona de vigilància. En la zona de protecció hi ha 9 explotacions comercial i a la zona de vigilància hi ha 56 granges comercials en producció i dos escorxadors.

El departament d’Agricultura s’ha reunit aquest divendres amb el sector a la seu que té a Lleida. En aquesta reunió, presidida per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, hi ha també membres dels sindicats agraris i de la subdelegació del govern espanyol.

L’últim cas detectat a Catalunya va ser en una granja el 2017 a les comarques gironines, i en aquell cas va afectar ànecs d’engreix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES