Medi ambient

Medi Ambient

El llarg camí per renaturalitzar el Besòs

Un nou refugi de biodiversitat a la llera del Besòs inicia la renaturalització del riu

Nous arbres, creació de llacunes o una aula ambiental són algunes de les actuacions

El projecte global preveu tres quilòmetres de natura

Els veïns reclamen ampliar la zona i fixar un pressupost per a l’obra global

La llera dreta del riu Besòs, al tram que passa per Santa Coloma de Gramenet, ja pot presumir de ser un refugi de biodiversitat, amb més arbres i noves llacunes, gràcies a un procés de renaturalització de la zona, en una actuació que és un primer pas en el llarg camí per recuperar la natura a les ribes del riu, des de Collserola fins al mar.

La primera fase de renaturalització del riu Besòs a Santa Coloma de Gramenet, estrenada recentment, es presenta, segons fonts de l’AMB, com un refugi de biodiversitat i una aula a l’aire lliure per observar espècies de flora i fauna. L’actuació ha tingut una inversió de 906.120,21 euros, i ha estat cofinançada al 70% per l’AMB i al 30% per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb ajuda europea del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder). L’àmbit d’actuació de la fase 1 de les obres comprèn l’espai de la llera entre el pont Vell i Can Zam. Les principals actuacions en aquesta fase han inclòs la plantació de més de 1.500 espècies autòctones d’arbres de ribera, arbustives, enfiladisses i aquàtiques.

“La infraestructura verda és l’element central en la planificació de les ciutats”, va assegurar el gerent de l’AMB, Ramon Torra, en la presentació d’aquesta primera fase, en la qual s’ha creat una aula ambiental que permet rebre els grups de visitants, tant públic escolar com familiar, als quals es facilita informació detallada sobre la visita i l’accés a la llacuna didàctica. A més, es pot descobrir el “camí didàctic”, un recorregut educatiu integrat en l’ecosistema fluvial per facilitar l’observació i el coneixement dels diferents hàbitats i espècies de manera respectuosa. Finalment, la “llacuna didàctica”, situada al peu del pont Vell, s’ha dissenyat per compatibilitzar els processos ambientals amb les funcions d’aula ambiental a l’aire lliure, dins dels recorreguts didàctics municipals. En aquest espai, s’ha creat una trajectòria accessible per als grups de visitants, que travessa la terrassa i creua els nous canals que aprofiten l’excedent d’aigua i la condueixen fins al riu. Amb una superfície de més de 500 m² d’aigua en constant renovació, la llacuna didàctica és considerada un indret únic en la dinàmica socioambiental del Besòs.

A part, hi ha dues noves llacunes, amb accés restringit, per a tasques de caràcter científic o educatiu i per potenciar les zones d’alimentació i reproducció d’espècies d’ocells, peixos i amfibis. Dues de les llacunes s’han construït per substituir sengles parcel·les del sistema de fitodepuració desenvolupat als anys 90 com a complement de la funció de la depuradora de Montcada i Reixac. El nou disseny maximitza la capacitat d’acollida de fauna amb una làmina d’aigua de 350 m², i manté una funció de biofiltre vegetal que millora la qualitat de l’aigua abans de retornar-la al riu. Finalment, s’ha portat a terme una meandrificació del camí de servei, que ha de permetre naturalitzar la zona de refugi i crear nous microhàbitats amb vegetació fluvial per afavorir la presència de pol·linitzadors, lepidòpters, rèptils, amfibis i mamífers.

Connectar amb Collserola

Actualment, l’AMB està redactant la segona fase d’intervencions, centrades en la connectivitat del riu Besòs amb els espais naturals adjacents: Collserola i la serralada de Marina. Aquesta actuació, promoguda per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, comporta una inversió de més de tres milions d’euros que serà finançada a través dels fons europeus Next Generation aportats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, dins del pla de recuperació, transformació i resiliència urbana 2021. Aquestes obres començaran el 2024 i acabaran previsiblement el 2025. Segons l’alcaldessa, Núria Parlon, la intenció és afavorir que el riu recuperi al màxim el seu estat natural. “Fem una aposta perquè el riu sigui més resilient, més salvatge i recuperi la seva natura”, ha assegurat.

Tres quilòmetres de natura

El projecte global preveu tres quilòmetres que combinen natura, divulgació i educació ambiental. L’any 2018 l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va engegar el projecte Refugi de biodiversitat, amb la voluntat de protegir una part de la llera del riu, fomentar processos d’autoregeneració de l’ecosistema fluvial i connectar-lo amb els espais naturals adjacents.

Els principals objectius estructurals d’aquest projecte són, d’una banda, millorar la funció de connector ecològic entre els parcs naturals de la serralada de Marina i de la serra de Collserola, i, de l’altra, millorar les condicions ambientals per al desenvolupament de la població de l’anguila europea (Anguilla anguilla), en perill crític d’extinció. També es persegueix recuperar hàbitats lacunars desapareguts. A més, es vol reduir gradualment la presència d’espècies exòtiques i invasores de flora i fauna. Finalment, es vol posar en marxa un espai educatiu perquè s’hi duguin a terme activitats de divulgació i ciència ciutadana.

L’actuació global del refugi s’estendrà en ambdós marges, al llarg de tres quilòmetres de la llera del riu, des del pont Vell fins al límit municipal amb Montcada i Reixac. L’obra conjunta té previst un pressupost aproximat de set milions d’euros, amb la col·laboració entre les diferents administracions implicades.

Escepticisme veïnal

Des de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, entitat formada per federacions i associacions de veïns de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, o Sant Adrià, s’ha rebut amb satisfacció la realització d’aquesta primera fase de naturalització, però s’ha recordat que és una part molt petita del que ells consideren essencial per revitalitzar la zona, des del punt de vista ambiental, però també des del punt de vista social.

Així, el portaveu de la Coordinadora, Pepe Sánchez, assegura que veu bé la iniciativa. “Estem encantadíssims; tot el que sigui recuperar la llera és positiu”, reconeix Sánchez, tot i que adverteix que encara queda molta feina per fer. “Fa un mes i mig, nosaltres vam fer una declaració en la qual reclamàvem diferents accions en el tema de la biodiversitat i també en la necessitat d’ampliar la zona d’actuació. El que s’ha fet és una part molt petita del que caldria fer”, afegeix el representant veïnal.

En aquest sentit, els veïns remarquen que aquest mateix tipus d’actuació s’hauria de portar a terme a la llera esquerra, mirant cap al mar, també des de Santa Coloma: “Queda molta feina i quan s’acosten eleccions sempre hi ha aquests anuncis tan bonics. El que cal és fixar el treball a fer i, sobretot, adjudicar-hi un pressupost per tal que sigui realitzable tot el que s’està dient que es farà.” A la pregunta de què és el més prioritari, Sánchez respon: “L’estratègia fonamental ha de ser recuperar tot l’espai fluvial des de la serralada al litoral, sobretot la llera esquerra del costat de Barcelona, que no té cap utilització, i assegurar que aquesta renaturalització arribi fins a Montcada.”

906.120
euros
és la inversió feta en la primera fase
3
quilòmetres
tindrà el projecte global
7
milions
es calcula que costarà l’obra total
La infraestructura verda és l’element central en la planificació de les ciutats
Ramon Torra
gerent de l’AMB
Gran ciutat
L’àmbit del Besòs està format pels municipis de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i els barris de Barcelona confrontants amb el riu Besòs: Vallbona, Trinitat Vella, Baró de Viver i Bon Pastor. Aquest territori té una superfície total de gairebé 60 km², i una població de prop de 450.000 habitants.
Fem una aposta perquè el riu es faci més resilient, més salvatge i recuperi la seva natura
Núria Parlon
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona