Medi ambient

MEDI AMBIENT

Pluja de milions contra la sequera

El govern destinarà 25 milions d’euros més per ampliar l’estació de tractament de l’aqüífer del Besòs i poder, d’aquesta manera, quadruplicar l’aigua potable que produeix actualment. Ho va anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una visita a les obres. “Aquest tipus d’actuacions són el camí i la solució a la falta d’aigua”, va assegurar Aragonès. “No podem controlar la sequera però sí preparar-nos per fer front a una situació que s’anirà repetint”, hi va afegir.

Actualment, la planta del Besòs potabilitza 200 litres per segon. El sistema capta aigua de l’aqüífer, la sotmet a un tractament d’osmosi inversa i en surt aigua apta per al consum. Amb la reforma es calcula que a finals de juny la xifra s’haurà doblat. Amb l’ampliació que acaba d’anunciar el govern, l’estació de tractament produirà fins a 860 litres per segon d’aigua potable per a la ciutat de Barcelona i rodalies a finals del 2023.

Aragonès, molt criticat per l’oposició per l’actuació del govern en la crisi de la sequera, manté que l’estació és estratègica perquè “mitjançant tècniques innovadores permet recuperar aigua subterrània”. En la visita el van acompanyar la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i diversos responsables del sector de l’aigua, com ara el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes.

Després de la visita, el president de la Generalitat va reclamar al govern espanyol que totes les actuacions fetes per garantir l’autosuficiència hídrica no computin dins el dèficit pressupostari perquè així no siguin “un fre” a l’hora de fer “una bona política” pel que fa a abastiment i sanejament d’aigua. Aragonès va insistir que ja està prevista la possibilitat que en situació de catàstrofe natural aquestes inversions puguin quedar fora del dèficit.

El PSC, a través de la diputada Sílvia Paneque, va tornar a criticar la política del govern després de l’anunci. “Menys autocomplaença i més col·laboració amb els ajuntaments i els operadors”, defensa Paneque.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes