Medi ambient

El govern surt amb “bones sensacions” de la reunió amb Junts sobre la sequera

La proposició que estableix una moratòria de les sancions als municipis que no compleixin la normativa es debatrà la setmana que ve al Parlament

JxCat i socialistes en negocien el redactat

L’executiu català s’ha reunit aquest dimarts amb Junts per abordar la problemàtica de la sequera i n’ha sortit, tal com ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior, “amb bones sensacions”. La jornada política ha estat monopolitzada per la falta d’aigua que està portant al límit sectors clau com l’agricultura. Plaja ha subratllat que l’executiu preveu trobades amb els altres grups parlamentaris al llarg dels propers dies per “arribar a l’acord més gran possible”, per la qual cosa manté “la mà estesa”.

En la mateixa compareixença, la portaveu ha anunciat que la Generalitat té previst tirar endavant vuit projectes per modernitzar el canal d’Urgell, si el govern espanyol no accepta el conveni plantejat per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per compartir la despesa de l’actualització de la infraestructura, de manera que l’Estat n’assumís el 40% del cost.

Amb aquest panorama, el ple del Parlament de la setmana que ve votarà definitivament la proposició de llei de Junts sobre la sequera que defensa la no aplicació de sancions als municipis fins a l’1 de juliol i que es tramitarà per lectura única. Les sancions van ser precisament el punt que va impedir un acord en la cimera de partits sobre l’aigua.

Junts també vol que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) assumeixi de manera “extraordinària” tots els costos de les obres que corresponen als ens locals.

D’altra banda, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat a la consellera Jordà que “no condicioni” la modernització del canal d’Urgell a una aportació de l’Estat i ha recordat que l’executiu de Pedro Sánchez té previst invertir-hi 28 milions. “No fa falta que mirem sempre que fa l’altre, vostè té recursos no? Comencem”, ha comentat Illa referint-se a Jordà des de Mollerussa, precisament el dia que el canal tanca al regadiu.

Sobre les sancions als municipis, el PSC veu en la proposició de llei de JxCat “una oportunitat per a aconseguir l’acord” i hi està negociant el redactat. Per Alícia Romero, portaveu dels socialistes, “sancionar no portarà més aigua”.

Encara amb el tema de fons de la sequera, En Comú Podem n’ha demanat un ple monogràfic i ha criticat la tramitació exprés de la proposta de llei presentada per Junts. La líder dels Comuns, Jéssica Albiach, ha emplaçat la resta de grups a celebrar el ple “com més aviat millor”, ja que “la sequera no entén de cites electorals ni d’interessos partidistes” i ha llançat un dard directe al govern, acusant-lo de ser . “incapaç de definir el seu model”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona