Medi ambient

canvi climàtic

L’escalfament s’acarnissa amb les ciutats de l’Estat espanyol

Barcelona i Ciutat de Mallorca han tingut en 50 anys els increments de temperatura més alts dia i nit entre 18 ciutats estudiades per la UPC

Els dies d’estiu a la península han passat de 90 a 145

“Els experts alerten que l’escalfament global s’està acarnissant amb els principals sistemes urbans d’Espanya” s’afirma en la presentació de l’informe elaborat pel Centre de Política de Sòl i Valoracions (CPSV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que es va fer públic ahir a l’assemblea general a Viena de l’European Geoscience Union (EGU). En l’estudi del procés d’escalfament de les principals àrees urbanes de l’Estat espanyol els darrers 50 anys –des que es van realitzar registres unificats a principis dels 70– es conclou que els dies d’estiu han passat de 90 a 145, és a dir, l’estiu peninsular s’allarga avui dos mesos més.

El treball constata que les onades de calor diürnes s’han multiplicat gairebé per 7 mentre que les nocturnes ho han fet per 11. En una anàlisi de les dades recollides a les ciutats de Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Sevilla, Màlaga, Bilbao, Valladolid, Ciudad Real, Badajoz, Astúries, La Corunya, Ourense, Múrcia, Logronyo, Ciutat de Mallorca, Las Palmas de Gran Canària i Santa Cruz de Tenerife es registra un increment mitjà de les temperatures de 3,54°C entre el 1971 i el 2022, una de les anomalies climàtiques més acusades del món. A més, les nits tropicals s’han incrementat en 18 i han passat d’una mitjana de 45 a 63.

El 2022 va ser el segon any més càlid registrat a Europa, amb 0,9°C més de mitjana però a molts països del sud-oest d’Europa va ser l’any més càlid. I les anomalies més altes de temperatura es van produir al nord-est d’Escandinàvia i “als països que voregen el nord-oest del mar Mediterrani”, és a dir, de ple a Catalunya, el País Valencià o les Illes. Precisament la Mediterrània és considerada un dels punts més vulnerables al canvi climàtic del segle XXI perquè la temperatura mitjana hi augmenta més que la mitjana global. La costa peninsular mediterrània ha experimentat augments de més de 2°C els darrers anys.

Mentre la temperatura mitjana màxima ha incrementat en 3,54°C a les principals ciutats de l’Espanya peninsular, les mínimes ho han fet 2,73°C. L’estudi conclou que a l’Espanya continental augmenten sobretot les màximes mentre que a la costa mediterrània ho fan de manera més acusada les mínimes, “amb més efecte en la mortalitat”.

En canvi, les ciutats de les costes cantàbrica i atlàntica i, sobretot, les Canàries, registren increments menys pronunciats, per sota dels 2°C.

Les ciutats estudiades també tenen augments de temperatures majors de dia i de nit que les de la resta del Mediterrani. I, aquí, Ciutat de Mallorca i Barcelona registren els increments superiors tant de dia com de nit junt amb Múrcia (dia) i Ciutat Real, Saragossa i Madrid (nit).

En el període 1971-2022, les anomalies climàtiques són molt més acusades (1,49°C) a les ciutats de l’Estat espanyol que a escala mundial (0,71°C).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES