Medi ambient

Decret de la Moncloa amb ajudes de 784 milions per als sectors ramader i agrari

Podem qualifica el paquet de deu mesures que ha aprovat el Consell de Ministres de poc ambiciós

Feijóo critica que ”un titular no esborra cinc anys de desídia”

L’executiu espanyol farà obres d’urgència a l’estiu per portar a terme la dessalinitzadora de la Tordera

El decret llei que avui ha aprovat el Consell de Ministres de manera extraordinària actuacions per valor de 2.190 milions amb deu mesures per afrontar la sequera inclou ajudes directes al sector ramader i agrari de 784 milions. Les mesures pretenen “assegurar la continuïtat del sector agrícola” en l’actual context de sequera i crisi climàtica i 355 milions seran per als sectors ramaders càrnic i lleter; 276,7 per a l’agricultura i 5 milions per a l’apicultura.

El decret amplia la subvenció a les assegurances agrícoles ja contractes per cobrir fins al 70% del cost de la pòlissa de l’assegurança per sequera en els cultius de secà. També es preveuen mesures de flexibilitat en l’aplicació de la nova Política Agrària comuna (PAC) com l’ampliació fins al 30 de juny del termini de presentació de sol·licituds d’ajudes. El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha assegurat que prioritzaran el “diàleg” amb els afectats així com amb els governs de les comunitats on la sequera té més incidència. Planas, sobre les crítiques de la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, pel retard en l’adopció de mesures Planas ha dit que les decisions que han pres responen a les sol·licituds de la consellera i que s’han impulsat “en el moment que tocava”.

A banda de les mesures per protegir esl treballadors davant d’onades de calor i que inclouen la prohibició de fer tasques quan l’Agència Estat de Meteorologia (Aemet) emeti avisos taronges o vermells , l’executiu també ha aprovat mesure per asumoir obres hidràuliques per augmentar la disponibilitat d’aigua. Entre elles hi ha el compromísd’executar obres d’urgència aquest estiu per portar a terme la dessalinitzadora de la Tordera, valorada en 220 milions, tot i que encara no entrarà en funcionament

Altres mesures que es preveuen són elevar el volum d’aigua reutilitzada un 150% o l’exempció als regants del cànon de regulació i la tarifa de l’aigua amb barems a partir del 50% segons la reducció del cabal que pateixin.

 

Per Podem, insuficients

La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha lamentat que el decret no és prou “ambiciós”. “Ens hauria agradat que fos un veritable escut climàtic per protegir a la gent” i ha reclamat que sigui “la gran agroindústria la que s’estrenyi el cinturó hídric” i s’habilitin xarxes de refugis climàtics a les ciutats on es proporcioni hidratació gratuïta així com prohibir la tala d’arbres per l’administració i limitar el trànsit en carrers més càlids. També vol fixar l’obligació que centres que acullin persones vulnerables hagin de disposar de ventiladors o aire condicionat.

El líder de l’oposició, el popular, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de fer electoralisme amb les mesures que aprova el Consell de Ministres contra la sequera. “Un titular no esborra cinc anys de desídia”, ha afirmat en un míting a València, on Feijóo té previst visitar un camp de taronges coincidint amb l’inici formal de la campanya electoral. Segons Feijóo, la sequera no ha nascut els últims mesos, sinó que el problema és que “portem cinc anys utilitzant la ideologia per sobre la tecnologia”, fet que ha provocat “el col·lapse de l’agricultura espanyola”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses