Terrassa demana ser reconeguda DO Catalunya de producció de vi
Després de recuperar la varietat de cep el Terrassenc va arrendar 1,6 hectàrees d’una finca municipal perquè d’aquí a tres anys s’hi pugui recollir el primer raïm
El consistori de Terrassa va demanar al Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) de Catalunya que l’integri com a zona de producció vitivinícola i, després que l’organisme n’aprovés la proposta al seu plenari, ho elevarà a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) perquè elabori els seus informes tècnics i validi la petició. Aquesta iniciativa forma part del projecte de recuperació de l’entorn natural batejat com a Anella Verda, i arrenca aquest mandat quan es va recuperar el cep autòcton anomenat el Terrassenc.
L’any 2021 el consistori va fer una crida pública a la població perquè participessin en la recerca de ceps creixent al mig del bosc a l’entorna natural, ja que entre els segles XVIII i XIX el municipi era un productor de vi més important que el Penedès. Al Vallès Occidental, amb produccions també a Sabadell, Rubí o Ullastrell, dedicaven aleshores el 70% dels terrenys de conreu a la vinya i, al segle XIX, només entre Terrassa i Sabadell, representaven el 17% de la producció de la demarcació de Barcelona L’aparició de la fil·loxera en va anar minvant la producció fins a desaparèixer.
Terrassa segueix els passos de Sabadell, que el 2008 van apostar per recuperar el conreu de la vinya dins el projecte del parc agrari situat a la finca de Can Gambús i van posar al mercat gairebé 700 ampolles de vi negre i unes 390 de blanc el desembre del 2014. Una producció que ha anat en augment i que es comercialitza amb el nom d’Arraona, en col·laboració amb L’Olivera Cooperativa, i que també té la denominació DO Catalunya des del 2014..
La iniciativa ha sigut una aposta gairebé personal del regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Energia, el republicà Carles Caballero –no continuarà al consistori– i que va obtenir resposta a les xarxes socials amb diverses persones que van passar geolocalitzacions de ceps que van ser analitzades per l’Incavi. Recuperada la varietat de del Terrassenc es va començar a fer un empelt de plançons i es va n iniciar els tràmits per treure a concurs la gestió a la finca municipal de Mossèn Homs, d’1,6 hectàrees, per plantar-hi varietats tradicionals del Vallès. En paral·lel a la finca privada de Can Font de Gaià, ja creixen ceps de varietats de raïm negre (Terrassenc, Garnatxa i Sumoll) i, també, de blanc (Garnatxa Blanca, Picapoll i Malvasia), la majoria de les quals són varietats de raïm autoritzades per la DO Catalunya.
El desembre del 2021 van arrendar per concurs a l’empresa Rabassaires –dedicada a recuperar terrenys en desús a la comarca com han fet a Cerdanyola o a Collserola– durant 10 anys el cultiu de vinya en una parcel·la de Mossèn Homs. Allà hi gestionaran la varietat de raïm escollida d’acord amb l’Ajuntament, recuperant varietats antigues o existents. El 10% de les vinyes, unes 450 plantes, es dedicaran al cultiu experimental de les varietats a recuperar, com són el terrassenc o el trobat blanc. De la primera, la DO Bages ja en va fer alguna ampolla.