Medi ambient

Prop de 5.400 senglars abatuts a les Gavarres i Rocacorba

Acció Climàtica fa balanç de la primera aplicació de l’Emergència Cinegètica, que ha allargat fins avui la temporada de caça, amb un 81,2% de les captures que s’havien proposat per frenar la plaga

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural conjuntament amb els membres de diferents societats de caçadors han aconseguit rebaixar les densitats de senglars als massissos de les Gavarres i de Rocacorba. Del total de captures que s’havien de realitzar fins avui sota el paraigües de l’Emergència Cinegètica, a la zona a Rocacorba s’ha assolit el 96% dels objectius fixats i a les Gavarres el 74%. De mitjana, el compliment dels objectius entre els dos àmbits frega el 81,2%.

L’emergència es va declarar el mes de març i abastava un total de 38 municipis afectats de les comarques del Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l’Estany i un de la Garrotxa. En aquestes dues masses boscoses, concretament 87.841 hectàrees, es van constatar unes densitats molt altes de senglar que originaven danys reiterats en els camps agrícoles i per això es va actuar. L’objectiu era el d’aconseguir resultats en el menor temps possible, disminuir les poblacions de senglar i els danys i permetre l’execució subsidiària de mesures excepcionals de gestió cinegètica, si cal.

El Departament va establir el nombre mínim de captures en 21 Àrees Privades de Caça (APC) de les Gavarres i 9 APC a Rocacorba que calia assolir des de l’inici d’aquesta temporada de caça i fins avui que l’Emergència Cinegètica era vigent. Això vol dir que en el període que anava de setembre de 2022 a avui al massís de les Gavarres les captures a assolir eren de 4.492 i se n’han assolit 3.324 i a Rocacorba de 2.234 amb 2.137 assolides. L’objectiu de densitats de senglar que es persegueix és entre 4 i 5 senglars per km2.

Nova proposta de col·laboració amb els caçadors

A partir d’ara, en les zones on no s’hagin pogut complir els objectius com és el cas d’algunes zones de les Gavarres, el Departament ha fet una proposta de col·laboració als caçadors per elaborar una llista de caçadors a nivell de colla local, però també a nivell de Territorial de la Federació de Caça, per fer controls i captures allà on es detecti presència de senglars en zones de potencial risc de dany. Si amb aquesta mesura no s’assoleixen objectius, es proposarà intervenció subsidiària amb personal de l’administració

Paral·lelament en tot el territori afectat per l’emergència es mantindrà un seguiment continuat, amb tres accions concretes:

La primera, serà la detecció de presència de senglars amb seguiments diversos –recorreguts en zones de danys potencials, amb seguiment amb drone amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals–.

La segona és testimoniar la presència de danys amb peritatges en zones que puguin aparèixer afectades. I, finalment, la tercera és una proposta de col·laboració als caçadors a nivell de colla local (com es feia fins ara) per fer controls i captures allà on es detecti presència de senglars en zones de potencial risc de dany.

Ajuts d’armilles per protegir els gossos

El Departament ha concedit una subvenció de forma directa al Federació Catalana de Caça per finançar les despeses relacionades amb l’emergència cinegètica declarada en relació amb l’augment del porc senglar.

Una de les subvencions a Girona està encaminada a repartir armilles de protecció que es reparteixen entre societats de caçadors que actuïn en les àrees privades de caça en zona d’Emergència Cinegètica.

Durant les batudes, molts gossos queden ferits i les despeses veterinàries per a la seva cura són elevades. Una manera de prevenir-ho és protegir els gossos mitjançant unes armilles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona