Medi ambient

El Suprem tomba recursos d’entitats ecologistes al pla climàtic estatal

Greenpeace, Ecologistes en Acció-CODA, Oxfam Intermón i Coordinadora d’ONG per al desenvolupament el consideraven poc ambiciós i el tribunal diu que s’ajusta als compromisos internacionals

El Tribunal Suprem ha rebutjat els recursos de diverses organitzacions ecologistes contra el pla de l’estat espanyol d’energia i clima 2021-2030 (PNIEC) que van interposar fa tres anys. Greenpeace, Ecologistes en Acció-CODA, Oxfam Intermón i Coordinadora d’ONG per al desenvolupament, entre altres, van denunciar que els objectius del pla no tenien prou ambició. Els recurrents sol·licitaven que per no superar els 1,5 graus d’increment de temperatura global, la reducció d’emissions del període no podia ser inferior al 55% el 2030 en relació amb 1990. El pla el plantejava inicialment del 23% i es va actualitzar el 2023 als 32%, però els entenien que no es complien els acords de Paris.

El tribunal recorda que “en cap de les Conferències anuals (cimeres del clima COP) s’ha imposat més determinacions que les ja examinades respecte dels compromisos assumits per les parts” i que la política de la UE en matèria de lluita contra el canvi climàtic “ha adoptat l’actitud més ambiciosa” encara que, “al moment present”, la reducció d’un 55% d’emissions “constitueix una aspiració que no ha aconseguit prou consens per a la seva implantació”. El Suprem ho ha desestimat, considera que el pla és ajustat a dret, no arbitrari i suposa integrar-se en el compromís assumit per la Unió Europea en aquesta matèria. A més afirma que alterar els límits d’emissions en el percentatge que planteja la demanda implicaria obligar l’Estat a renegociar una política dissenyada “en plena harmonia, en tot l’àmbit de la UE” i s’estarien “fins i tot afectant les competències internacionals” de l’executiu.

Segons recull EFE, la responsable jurídica de Greenpeace Espanya, Inés Díez, assegura que “és una interpretació amb què no estem d’acord” i afegeix que “es fa necessària una reducció d’almenys el 55% de les emissions” segons “la millor ciència disponible” i en la línia del que han conclòs els tribunals d’altres països europeus en demandes similars.

Les entitats demandants estan estudiant recórrer les sentències i creuen que contenen diversos punts “conflictius” com el reconeixement de “la manca de participació pública en l’elaboració” del pla. L’advocat de les ONG i activista d’Ecologistes en Acció Jaime Doreste reconeix que “no és una bona notícia” però “els litigis estratègics són les batalles que val la pena” perquè “busquen canvis polítics i normatius transformadors”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els impulsors de la consulta sobre el polígon recorren a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ
estat espanyol

El TC avala la llei que penalitza l’assetjament a les dones que avorten

barcelona

Restauren 21 activitats extractives que havien quedat abandonades

olot