Medi ambient

El govern ja pot sancionar des d’avui els municipis

El departament no començarà a multar de manera immediata

L’ACA va avançar al juny que el 56% dels ajuntaments complien

El govern pot començar a imposar sancions a partir d’avui mateix als municipis de les conques internes que incompleixin els límits de consum per habitant i dia que té imposada la seva unitat territorial. I és que el 6 de juliol el DOGC publicava el decret de convocatòria d’ajudes als municipis, per un import de 50 milions d’euros, per afrontar actuacions relacionades amb la millora i la renovació de les xarxes de subministrament en baixa i per a la millora de la digitalització dels sistemes de gestió de l’aigua urbana –per detectar fuites a la xarxa o per estendre la lectura digital dels comptadors, fet que alhora pot permetre multar a la llarga els que abusin del consum–, que estipulava que es podria començar a imposar sancions a partir d’un mes després, termini que es compleix, doncs, avui. Fonts del Departament d’Acció Climàtica, això sí, han aclarit que les eventuals sancions no començaran de manera immediata, ja que abans es requereix tot un procés de comprovació i tramitació interna que es pot allargar encara unes setmanes. “Si eliminem el règim sancionador, tothom pot consumir el que vulgui, i després no tenim aigua per a la indústria i l’agricultura”, justificava aquesta setmana el director de l’ACA, Samuel Reyes, que al seu dia ja va lamentar que no es fes abans pel bloqueig polític. I és que, del decret llei que el govern va aprovar l’1 de març, aquest és l’únic punt que no va trobar consens i que va impedir sortir amb un acord de la cimera contra la sequera del 31 de març, tot i que la situació es reconduiria –això sí, amb retard– amb la llei de mesures extraordinàries que el Parlament va aprovar el 5 de maig. Un text, per cert, que també conté el full de ruta d’inversions proposat pel govern, que tot just el 16 de maig aprovava el pla de gestió de l’aigua de les conques internes, amb una inversió en obres per millorar l’abastament superior als 2.400 milions d’euros.

En tot cas, l’ACA ja va fer públic per primer cop a final de juny dades sobre el consum d’aigua dels municipis de les conques internes, i va concloure que el 56% –que sumen el 90% de la població– complien les limitacions que imposa el pla especial de sequera. Això sí, aquesta setmana Reyes lamentava que encara hi ha municipis com Peralada que gasten el doble del que els toca. Gairebé tots els ajuntaments de més de 20.000 habitants, a més, ja tenen avui un pla d’emergència i estalvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes