Medi ambient

Portugal

Més de 1.400 persones evacuades per un gran incendi a l’Alentejo

L’onada de calor posa en màxima alerta el país i mobilitza prop de 900 bombers

Sospiten que el foc de Leiria, al nord de Lisboa, podria haver estat provocat

L’onada de calor que afecta Portugal ha posat el país en màxima alerta i ha mobilitzat milers de bombers per una quarantena d’incendis forestals arreu del país. El més greu és el que crema des de dissabtea Odemira i que ha obligat a evacuar de manera preventiva més de 1.400 persones.

Els Bombers han aconseguit estabilitzar durant la nit el perímetre del foc d’Odemira, al sud de la regió de l’Alentejo, a uns 200 Km al sud de Lisboa. No obstant això, encara queden “dos punts crítics” que no permeten donar l’incendi per controlat. Un és al nord del municipi, a la zona de Defeira, que “inspira preocupació” i l’altre al sud, al vessant orientat cap Monchique. El responsable general d’Emergències i Protecció Civil, José Ribeiro, ha explicat aquest matí que aquests dos punts “exigiran molta atenció i esforç dels efectius durant el dia”. En l’operatiu hi treballen uns 900 efectius, 300 dotacions dels Bombers i més d’una desena de mitjans aeris, que cobreixen una àrea de més de 6.000 hectàrees.

Ribeiro ha assenyalat que fins ara el dispositiu havia tingut com a prioritat la defensa de les poblacions però avui els esforços estaran més enfocats a l’extinció del propi incendi. La Guàrdia Nacional Republicana (GNR) ha evacuat per precaució 1.438 veïns que encara no han pogut tornar a les seves cases. Les flames també han afectat el terme de Monchique, al nord de l’Algarve, i han obligat a desallotjar 18 persones de les seves cases i d’un establiment de turisme rural.

L’altre incendi destacat, i que ja està controlat, és el que ha afectat Leiria, una ciutat situada a uns 150 Km al nord de Lisboa, a la regió del Centre. El foc ha arrasat entre 400 i 500 hectàrees als nuclis de Caranguejeira i Arrabal, on es van declarar amb un minut de diferència. En aquest sentit, el regidor de Protecció Civil del municipi, Luis Lopes, ha apuntat que no creu que l’incendi sigui “obra de l’atzar” i ha fet una crida a la població a mantenir-se vigilant i col·laborar amb les forces de seguretat i els Bombers. “No són normals tantes ignicions consecutives a llocs crítics”, ha assenyalat en un conversa amb els mitjans.

Les temperatures superen aquests dies els 40 ºC en alguns punts del país –s’espera que avui arribin als 45 ºC a l’Alentejo–i han elevat el risc d’incendi a a 120 termes municipals de l’Algarve, el Centre i l’interior Nord, si bé el govern encara no ha declarat un estat d’alerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva