Medi ambient

La sequera avança el naixement de tortugues mediterrànies a l’Albera

La sequera i les altes temperatures han avançat la posta d’ous de les tortugues mediterrànies del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera i el seu naixement, segons informa l’ACN.

Andreu Cufí, el tècnic del centre, explica que aquesta espècie en clar declivi que crien en captivitat està molt adaptada al clima mediterrani i a llargs períodes de sequera, però que els nadons són més vulnerables i necessiten condicions adequades un cop surten de l’ou. “Quan neixen necessiten aigua des del minut u i també que la terra estigui humida, que és el que sol passar a finals d’agost, principis de setembre”, diu. Les primeres cries van sortir dels ous el 18 d’agost, dues setmanes abans de l’habitual i n’han trobat almenys sis de formades i mortes a l’ou.

La falta de pluges i les altes temperatures registrades aquest estiu estan tenint efectes greus entre la flora i la fauna. És el cas de les tortugues mediterrànies. Des del centre van detectar com la posta dels ous s’avançava durant la primavera i ara ho han fet encara més els naixements. Normalment, les cries d’aquesta espècie, autòctona de Catalunya, comencen a sortir dels ous entre finals d’agost i principis de setembre, amb les “primeres pluges”. Aquestes humitegen la terra i propicien els primers brots d’herba, que els serveixen d’aliments. Les primeres cries d’aquest any, però, van començar a sortir dels ous el 18 d’agost. Les que han detectat, les han posat en un terrari per afavorir que tinguin aigua i humitat i sobrevisquin. Cufí diu que han aconseguit recuperar-ne prop de 18, però que també n’han aparegut de mortes. Almenys, sis.

En un any normal, al centre de l’Albera hi neixen entre 300 i 400 tortugues mediterrànies, que es crien en captivitat i que un cop arriben a l’edat adulta, al cap de 4 o 5 anys, són alliberades al medi natural per reforçar la població salvatge que viu a la serra del territori. “A finals de setembre veurem si aquest any en neixen la meitat, o el 70% o encara menys”, diu Cufí. A més, creu que la falta de depredadors com el gorja blanc que han detectat aquest any també estaria relacionat amb la sequera. Des del centre també temen la situació es repeteixi amb altres espècies com la tortuga de rierol o d’estany, que solen tenir els naixements més endavant.

Ruixar les zones de posta

Per intentar minimitzar els efectes de la falta d’aigua, des de fa un parell de setmanes ruixen les zones de posta, aquelles amb més herba i amb més llum. Cufí esmenta que “ho fem dia si i dia no. Hem d’intentar que les cries continuïn endavant per mantenir el projecte que tenim”. A més, afirma que l’objectiu és que la terra sigui més tendra i que les tortugues puguin sortir amb les mínimes condicions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva