Medi ambient

sequera

El govern manté les restriccions perquè la pluja no ha millorat les reserves als embassaments

Les precipitacions del cap de setmana no han servit per guanyar reserves d’aigua als embassaments i la declaració d’excepcionalitat per sequera continuarà vigent. Ho confirmava ahir la portaveu del govern, Patrícia Plaja, després de la reunió del matí de la Comissió Interdepartamental de la Sequera. Les reserves són al voltant del 24% als embassaments de les conques internes –com abans de les pluges del maig i el juny– i si diumenge hi havia 163 hm³ avui n’hi ha 166 i no s’espera que entri més d’un hectòmetre diari perquè els més de 100 litres en 24 hores que van caure en algunes capçaleres s’han quedat al subsol i a la massa arbòria i forestal i no arriben majoritàriament als pantans. “Els darrers dies s’han vist pluges generalitzades i abundants però no han servit per modificar la situació de gravíssima sequera. Ens equivocarem si pensem que avui estem millor que la setmana passada”, concloïa la portaveu del govern.

L’executiu, però, confia que s’ha superat el període crític d’estiu garantint aigua per a tots els usos i amb l’esperança que la “corba descendent” de reserves s’aturi a mitjans d’octubre amb la finalització de les campanyes de reg i les suposades pluges de tardor. De fet, s’està “atent al cap de setmana”, ja que, a partir de divendres, s’espera “una depressió aïllada en nivells alts (DANA)”, el que es coneix com una gota freda.

El govern ja considera l’actual sequera com “la més extrema del segle XXI” a Catalunya, superant la del 2008 en durada i intensitat. Si aleshores les reserves van caure per sota del 20% va ser perquè no hi havia les plantes dessalinitzadores i potabilitzadores que funcionen actualment. L’executiu recorda que 496 municipis tenen restriccions per excepcionalitat i vol destacar l’esforç de contenció de la majoria de la població. Al sistema Llobregat s’ha reduït el consum de 210 litres per habitant i dia a 188 respecte del juliol de l’any passat, mentre que al sistema Ter s’ha reduït de 250 a 204. En alguns casos s’ha consumit per sota de la dotació màxima permesa en excepcionalitat. El govern destaca aquest fet positiu per damunt dels casos excepcionals en què el consum ha estat excessiu. Plaja qualifica de consum “modèlic” el que han fet els regants del Ter, que, amb les restriccions més severes, han consumit menys aigua de la permesa.

Respecte a les sancions pels excessos de consum, Plaja recorda que el termini no entrava en vigor fins a la primeria d’agost i que no es faran públiques dades fins que no es faci el recompte del mes complet, “a finals de setembre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins