Medi ambient

El 2023 va camí a convertir-se en l’any més càlid de la història després d’un setembre de rècord

Segons l’Observatori Copernicus, la temperatura mitjana se situa, en els primers nou mesos, 0,5 graus per sobre de la registrada entre 1991 i 2020

Després del setembre més càlid registrat fins ara a nivell global, amb una temperatura mitjana de 16,38 graus, el Servei de Canvi Climàtic de l’Observatori Copernicus alerta que el 2023 es perfila com l’any més càlid de la història. En el darrer informe publicat aquest dijous, se situa la temperatura a nivell global entre els mesos de gener i setembre 0,5 graus per sobre de la mitjana entre els anys 1991 i 2020; i 1,4 graus per sobre de la mitjana preindustrial, entre 1850 i 1900. En el cas del setembre, segons l’observatori, la temperatura mundial ha estat 0,93 graus per sobre del període 1991-2020, d’1,75 graus respecte a la mitjana preindustrial i de 0,5 graus per sobre del setembre de 2020. De les dades es desprèn, segons el centre, que la calor registrada aquest mes de setembre ha estat “la més anòmala” de qualsevol any des que es fan anàlisis. Segons la subdirectora del servei, Samantha Burguess, les temperatures “sense precedents” per l’època de l’any ha batut rècords i “empenyen el 2023 cap al dubtós honor d’ocupar el primer lloc, en camí de convertir-se en l’any més càlid”. Per aquest motiu, Burguess ha reclamat amb urgència “una acció climàtica ambiciosa” a dos mesos de la COP-28.

A Europa la situació ha estat similar. Com recullen les agències, aquest darrer mes de setembre ha sigut el més càlid de la història. Segons Copernicus, la temperatura al Vell Continent ha sigut 2,51 graus centígrads superior a la mitjana d’entre 1991 i 2020 i fins a 1,1 graus més alta que el 2020, quan es va registrar el setembre més càlid de la història. La forta calor també s’ha fet notar a la superfície del mar, on les temperatures han assolit els 20,92 graus, un nou rècord per un mes de setembre i la segona xifra més alta mai registrada, només per darrere de l’agost de 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia